Nedelja 07.09.2014.
12:07
Srna

Dodik najavio: Sledeće godine novi ustav Republike Srpske

Republika Srpska nezadovoljna radom Suda i Tužilaštva BiH: Milorad Dodik
 

"Mi ćemo to uraditi, bez obzira na konflikte i pokušaje nekih da nas u tome spreče. Ovo što je na nivou BiH nije ni dejtonski niti ustavno, zbog čega se stvari moraju vraćati u okvire propisa i međunarodnig ugovora", rekao je Dodik za banjalučku Alternativnu televiziju.

On je ponovio da je Republika Srpska nezadovoljna radom Suda i Tužilaštva BiH i da će nastojati da tu nadležnost vrati Republici Srpskoj.

Dodik je rekao da se situacija u pravosuđu BiH neće promeniti na bolje, iako je Milan Tegeltija iz Republike Srpske nedavno imenovan za predsednika Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) BiH, jer to pitanje ne zavisi od njega.

"Gradićemo RS do njene samostalnosti i nezavisnosti"

"Vratiti tu nadležnost Srpskoj, znači ovde formirati VSTS i da tužioce i sudije imenuje Narodna skupština Republike Srpske", pojasnio je Dodik.

On je rekao da je najveći stepen kriminala i korupcije u pravosuđu, protiv čega je neophodna efikasna borba.

Dodik je rekao da je u Republici Srpskoj SNSD napravio sistem borbe protiv toga formiranjem Specijalnog suda i tužilaštva Republike Srpske i doneo stavku u budžetu od šest miliona KM za njegovo finansiranje.

On je podsetio da je u Srpskoj pokrenuta široka akcija u vezi sa privatizacijom i da je veliki broj ljudi procesuiran.

Vučić ruši Dodika?

"Onda smo dobili devijaciju da je VSTS BiH istrgao mogućnost da mi kažemo ko su ti koji nose borbu protiv kriminala i korupcije u Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske", pojasnio je Dodik.

Dodik je rekao da će predložiti ukidanje Specijalnog suda i tužilaštva Republike Srpske i neke druge institucionalne mogućnosti, jer sudije očigledno ne presuđuju i ne rade svoj deo posla.

On je rekao da može garantovati da u Srpskoj danas nema organizovanih kriminalnih grupa i mafije. "To smo mogli da `razvalimo` samo zato što smo imali nadležnost nad policijom", naglasio je predsednik Srpske.

2024 © - Vesti online