Subota 06.09.2014.
14:09
Beta

"Smanjenje plata i penzija iznuđeno rešenje"

Smanjenje plata i penzija neće imati efekta ukoliko ne uslede ozbiljne reforme: Mahmut Bušatlija
 

On je agenciji Beta kazao da se samo smanjenjem plata i penzija ne može rešiti problem konsolidacije javnih finansija, pogotovo ne u kratkom roku.

"Ne vidim kako ova mera na dugi rok može pomoći da se reše dva najozbiljnija problema u javnim finansijama - veliki javni dug i veliki deficit. Time što ćete smanjiti penzije i plate u javnom sektoru tome nikako ne može pomoći", rekao je Buštalija.

On je kazao da je nažalost smanjenje plata i penzija "iznuđena akcija" i da sadašnja Vlada Srbije poput mnogih u poslednjih četvr veka deluje samo pod pritiscima, u konkretnom slučaju pod ekonomskim pritiskom da se reši pitanje javnih finansija.

"Ta mera smanjenja plata i penzija je neizbežna i bila je neizbežna i pre nekoliko godina. Stalno smo očekivali tu meru, međutim, moramo biti svesni jedne stvari da je samo smanjenjem plata i penzije bezž ozbiljne stratetije razvoja, bez realnog sagledavanja šta ova zemlja može da bude za 20, 30, 50 godina teško bilo kakvu reformu sprovesti", rekao je Bušatlija.

Prema njegovim rečima, smanjenje plata i penzija je kratkoročna mera koja bi morala biti praćena ozbiljnim dugoročnim merama, ozbiljnom reformom javnog sektora koja bi podrazumevala reformu javne uprave.


Ministar privrede Željko Sertić ranije danas je najavio da će premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministar finansija Dušan Vujović objaviti u ponedeljak konačnu odluku o tome koliko će biti smanjene plate i penzije.

2024 © - Vesti online