Petak 05.09.2014.
17:35
Beta

''Kori, šta bi ti tata rekao da vidi u kakvoj si Vladi?''

Ministar državne uprave i lokalne samouprave: Kori Udovički
 

Skupština Srbije danas raspravlja o izmenama zakona o državnim službenicima i njihovim platama, kao i izmene zakona o platama u državnim organima i javnim službama i Zakona o državnoj upravi.

Šef poslaničke grupe opozicione Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović rekao je da su predloženi zakoni jedan izuzetno mali segment celokupne strategije promena državne uprave i upitao ministarku državne uprave i lokalne samuprave Kori Udovički, koja je obrazlagala zakone, da li je svesna da saziva skupštinu i "pravi tenziju oko nečega što tek treba da se desi".

Stefanović je kazao da će predloženim amadmanima učiniti sve da poprave predložena rešenja, pošto su pojedina, kako je naveo, "sporna". Najveće zamerke je imao na činjenicu da načelnici upravnih okruga postaju funkcioneri.

"Šta će državi Srbiji toliko funkcionera, zašto idemo korak unazad, zašto se ne biraju na konkursu", upitao je Stefanović.

Dodao je da u Srbiji nema pravog javnog konkursa i naglasio da je katastrofalno što pojedina ministarstva nemaju funkcionere, odnosno pomoćike ministra, ali i što nema šefova obaveštajnih službi i koordinatora službi bezbednosti.

"To je zato što se za sve pita jedan čovek. Vi ste gospođo Udovički predstavnik jednog važnog segmenta vlade koji je u apsolutnoj paralizi, ako recimo taj jedan čovek - zaspi", rekao je Stefanović.

On je ministarki poručio da je izuzetno ceni kao stručnjaka i upitao je "šta bi rekao njen otac da zna da je ovoj vladi".

Stefanović je imao zamerke i na ocenjivanje rada državnih službenika, a posebno na njihovo razrešenje.

"Tako stoji da može da bude razrešen ako narušava ugled institucije. Šta to znači? To treba da se precizira, evo mene stalno optužuju da narušavam ugled Skupštine", naveo je Stefanović.

Poslanik i lider opozicone Nove stranke Zoran Živković takođe je najavio da će podneti niz amadmana, istakavši da Srbija danas ima činovnika za dve države i da je zbog toga potrebno otpustiti oko 15 odsto zaposlenih u državnoj upravi.

Poslanik vladajuće Sprske napredne stranke Veroljub Arsić rekao je da je situacija u državnoj upravi loša, i da je predložen set zakona korak ka suštinskim reformama.

Podršku zakonima najavili su i poslanici vladajuće koalicije iz Socijalističke partije Srbije (SPS), Jedinstvene Srbije (JS), Nove Srbije (NS), koalicije Srpskog pokreta onove i Demohrišćanske stranke, Socijaldemorkatske partije Srbije (SDPS), a koji su izneli i nekoliko zamerki.

2024 © - Vesti online