Petak 05.09.2014.
19:51
Srna

"U Sandžaku se valjaju neki mračni oblaci"

Država mora pod hitno da reaguje: Aleksandar Radić
 

"Mnogo je tu dokaza da se polako klizi u situaciju u kojoj bismo mogli da razmišljamo o tome šta nam donosi sutra, da li će biti ozbiljnijeg porasta ekstremizma", rekao je Radić.

On je naveo da u Raškoj oblasti, osim delovanja radikalnih propovednika, postoji i regrutacija ljudi koji odlaze u Siriju, kao i indikatori da su nastavljene aktivnosti na organizaciji esktremističkih grupa.

Radić je naveo da je u međunarodnoj praksi jasan stav kada je reč o zloupotrebi dece u bilo kom obliku za političku propagandu, naročito u svrhu oružanog nasilja.

"Kada decu obučete u uniformu i kada imate jasno vođstvo koje stoji iza takvog nečega, onda to nadilazi bilo kakvu dnevnu politiku i to je nešto zbog čega država mora odmah da reaguje, da spreči takve događaje i da kazni one koji su došli na ideju da tako nešto urade", rekao je Radić.

Marširala “muftijina vojska“

On je naveo da bi deca trebalo da budu izuzeta od takvih manipulacija koje mogu da se dogode samo još u podsaharskoj Africi, odakle dolaze fotografije dece sa kalašnjikovima.

"Ali, eto, moguće je da i na teritoriji Evrope dođe neko na ideju da postrojava decu", rekao je Radić.

On je podsetio da je pre nekoliko godina policija presekla jednu islamističku ekstremnu grupu u Raškoj, ali da to ne znači da ih više nema, te ocenio da se stalni politički ekstremizam pokazuje u svakoj prilici, uključujući i "Pohod na Hadžet".

Radić smatra da ovo okupljanje u Novom Pazaru ne može direktno da se povezuje sa terorističkom Islamskom državom (ISIL), jer u Srbiji postoje autentične ekstremne struje, ali da je tačno da jedni druge propagandno pothranjuju.

"Paradiranje u zelenim uniformama je puko zamajavanje građana"

Štetna posledica toga je, kako kaže, što oni koji su neutralni i sve to posmatraju stiču utisak da se nalaze pred ozbiljnim predstojećim pritiskom prividnog jedinstvenog fronta ekstremista.

"Naravno da oni nisu jedinstveni, ali ako se svakim danom preko medija bombarduje sa slikama Kalifata u Iraku, ako imate slike koje vas na to podsjećaju kod kuće, onda je vrlo lako postati paraniočan", rekao je Radić.

2024 © - Vesti online