Petak 05.09.2014.
16:35
Srna

Kameron poručio: Nemojte plaćati otkupnine teroristima

Politika neplaćanja otkupnina je taška za porodice, ali da ekstremisti od tog novca kupuju oružje, organizuju otmice i zavere širom sveta: Dejvid Kameron
 

Kameron je tokom samita Alijanse u Velsu rekao da militantne grupe poput "Islamske države", koja drži u zatočeništvu jednog Britanca, koriste novac od otkupnina za kupovinu oružja, otmice i zavere širom sveta.

Britanski premijer je na gala večeri tokom prvog dana samita podsetio svoje kolege da su se na samitu Grupe 8 prošle godine dogovorili da ne plaćaju otkupnine, preneo je BBC.

On je, takođe, ponovio da ne isključuje mogućnost da Britanija izvrši vazdušne udare na "Islamsku državu".

Kameron je naglasio da svaka eventualna britanska akcija mora biti deo "potpuno formirane strategije", uključujući saradnju sa iračkim i kurdskim vlastima, kao i sa ostalim državama u tom regionu.

"Islamska država" preti da će ubiti britanskog humanitarnog radnika Dejvida Hejnsa, kojeg drži u zatočeništvu više od godinu dana, ukoliko SAD ne obustave napade na ovu organizaciju u Iraku. Hejns (44) je otet u Siriji u martu 2013. godine.

Kameron je rekao da shvata da je britanska politika neplaćanja otkupnina "teška" za porodice talaca, ali je dodao da "lično nadgleda" napore za oslobađanje Hejnsa.

2024 © - Vesti online