Petak 05.09.2014.
15:58
WLM

Slikajte Srbiju što više, Vikimedija vas motiviše

Spomenik knezu Mihailu Obrenoviću u centru Beograda
 


Viki voli Spomenike (Wiki Loves Monuments - WLM) je foto-konkurs koji za cilj ima prikupljanje fotografija nepokretnih kulturnih dobara (spomenici kulture, znamenita mesta, prostorno kulturno-istorijske celine, arheološka nalazišta) širom Srbije. Konkurs se održava u organizaciji Vikimedije Srbije od 1. do 30. septembra 2014. godine.


Ove godine, foto konkurs se održava u više od 30 zemalja, među kojima je i Srbija. Cilj ovog takmičenja je podsticanje ljudi da slikaju nepokretna kulturna dobra i da ih postave na internet pod Creative Commons licencom, kako bi omogućili drugima slobodan pristup i raspolaganje ovim fotografijama i podelili ih sa svetom. Na ovaj način obogaćuje se multimedijalna baza nepokretnih kulturnih dobara, kojih u našoj zemlji ima preko 2400 trenutno zavedenih.


O uspehu ovog projekta govori podatak da su 2012. godine u njemu učestvovale čak 33 zemlje i prikupljeno je više od 350.000 fotografija. Više informacija se može naći na zvaničnoj WLM prezentaciji:www.wikilovesmonuments.org.

 

Proteklih godina, Wiki Loves Monuments (Viki voli spomenike), prikupio je oko milion fotografija i postavio tri Ginisova rekorda, što govori o njegovom značaju i veličini. Žiri sastavljen od stručnjaka iz relevantnih oblasti, kao što je fotografija, odabraće 10 najboljih autorskih fotografija prirodnih dobara Srbije pod Creative Commons slobodnom licencom.


Najuspešniji takmičari će osvojiti vredne nagrade, a njihove fotografije biće izložene na izložbama širom Srbije.


- Ponosni smo na dosadašnje rezultate koje smo postigli ovim projektom. Za samo dve godine, koliko organizujemo WLM, prikupili smo preko 6000 fotografija, koje se nalaze na Vikimedijinoj ostavi i koje se slobodno mogu koristiti. Jedna od mogućnosti je obogaćivanje članaka na Vikipediji ovim fotografijama. Ove godine očekujemo povećanje broja fotografija spomenika kulture koje ne postoje - rekla je Ivana Madžarević, menadžer projekata Vikimedije Srbije.


Informacije o foto-konkursu, uključujući spiskove nepokretnih kulturnih dobara, možete pronaći na sajtu wlm.rs.

2024 © - Vesti online