Subota 06.09.2014.
02:22
Vesti

Pod ruševinama majka i beba

Snažna sksplozija sravnila je kuću sa zemljom (Foto: Ilustracija)
 

Eksplozija se dogodila u četvrtak u pola pet ujutro, u prodavnici meššovite robe. Tik do nje, nalazi se zgrada u kojoj Bjankin brat Džejms Keremelevski ima prodavnicu mobilnih telefona. Beba i dvoje odraslih su veruje se, zatrpani u zgradi koja se nalazila u veoma popularnom kraju sa kafićima u Darling ulici.

Planiran napad?

Policija nastoji da utvrdi uzroke eksplozija i sakuplja dokaze.
- Primili smo mnogo informacija i sledimo sve tragove - rekao je inspektor Klajv Ejnli. - Imamo izvšeštaj da se u to vreme jedan automobil odvezao odavde. Ima mnogo snimaka internih kamera, sve ćemo pokupiti i biće deo istrage. Ako bude potrebno, objavićemo ih u javnosti.
U toku akcije rašščiššćavanja, lakšše je na licu povređen jedan vatrogasac. Inače, mediji su u policiji saznali da je eksplozija "možžda i podmetnuta".

Spasioci nisu imali uspeha u tražženju prva 24 časa. Bukvalno su, kako su rekli, uklanjali ciglu po ciglu u rušševini.
- Istovremeno učvršćujemo ostatke zidova. Imamo kamere s kojima pokuššavamo da prodremo dublje kako bismo ugledali znake žživota - rekao je komandir vatrogasne službe Pol Džonson.


Na drugom spratu sruššene zgrade žživelo je još dvoje stanara i oni iskočili kroz prozore. Još jedan čovek je izvučen ispod rušševina. Pretrpeo je ozbiljne povrede glave i prebačen u bolnicu.
- Bio je potpuno zarobljen građevinskim materijalom koji je pao po njemu, samo su mu ruke virile. Spasioci su ga iskopali golim rukama i izvukli napolje.

Eksplozija je bila toliko jaka da su je èuli vatrogasci u susednom Balmejnu. U četvrtak uveče, spasioci nisu bili u stanju da pretražže čitavu zgradu.
- Od pola zgrade ostala je rušešvina. Nije bezbedno da se ulazi unutra, jer se obruššava - kazao je policajac.


Komššija Entoni Kerol rekao je da je zabrinut za svoje komššije, uključujući majku i bebu.
- Nadam se da su prošlu noæ proveli negde drugde.


Vatrogasci koji su stigli prvi rekli su da je celo mesto izgledalo kao scena iz filma.
- Plamen je lizao kroz prozor, kao u holivudskoj produkciji, zgrada se rušila.
 

Serija udara

Rob Stivenson je radio nekoliko kuća.
- Samo smo čuli snažni udarac, višše je izgledalo kao udar, nego kao eksplozija. Onda su komadi stakla poleteli preko ulice. Počeo je požžar, vatra je zahvatila i par automobila. Dizao se crni dim. Nismo mogli da priđemo i zbog stakla koje je letelo kroz vazduh. Onda se dogodila jošš jedna eksplozija, ššrapneli su leteli svuda oko nas. Prednja fasada se sruššila i čitava lokacija je bila zahvaćena plamenom, a onda su doššli policajci, zatvorili ulicu i rekli nam da je to sada mesto zločina.
Lokalni stanovnik Kejn Sara rekao je da su on i njegova žžena spavali kada ih je probudio snažžan udarac koji je potresao čitavu kuću.
- Mi smo oko 400 metara od prodavnice. Mislili smo da je neki auto udario u kuću. Posle glavne, usledilo je deset do 15 manjih detonacija.

2024 © - Vesti online