Četvrtak 04.09.2014.
17:25
Beta

“Približavanje EU neće pokvariti odnose Srbije i Rusije“

Srbija može i sa EU i sa Rusijom: Ivica Dačić
 

"Od početka smo jasno rekli i složili se da naš put u EU ne znači da ćemo pokvariti dobre odnose sa Rusijom posebno u oblasti energetike što je posebno važno za energetsku bezbednost Srbije s obzirom na to da glavni nabavni put za gas dolazi iz Rusije preko Ukrajine", rekao je Dačić u intervjuu za slovenačku agenciju STA.

Podsetio je da "Srbija podržava teritorijalni integritet svih država članica UN, uključujući i Ukrajinu", što važi, kako je naveo, i kada je reč o Srbiji i rešavanju spornih pitanja sa Prištinom.

Štediše - veliki problem

Povodom presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu prema kojoj Slovenija i Srbija moraju da isplate devizne štediše Ljubljanske banke odnosno Investbanke, Dačić je rekao da je to "veliki problem".

"Sada je bitno postići dogovor kako realizovati presudu", rekao je Dačić i izneo da srpski pravni stručnjaci analiziraju presudu da bi se našlo "najbolje rešenje".

Dačić je istakao da želi da se dijalog Beograda i Prištine nastavi na "što višem nivou", dodavši da je otežavajući faktor to što u Prištini još nije formirana vlada posle izbora 8. juna.

"Srbija je odlučila da nastavi dijalog, realizuje sve dogovoreno, a posebno deo sporazuma koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu", rekao je Dačić i naglasio da je "učinjen veliki napredak, ali to još nije dovoljno za normalizaciju prilika".

Naveo je da je "Slovenija jedan od najvažnijih partnera Srbije, kako na političkom, tako i na privrednom području, i u tom smislu se radujemo nastavku saradnje i s novom vladom", rekao je Dačić.

Dodao je da je ove nedelje, tokom Bledskog foruma razgovarao sa šefom slovenačke diplomatije Karlom Erjavcem, premijerkom Alenkom Bratušek i predsednikom Borutom Pahorom.

Dačić je pozitivno ocenio sastanak o Zapadnom Balkanu održan prošle nedelje u Berlinu, i rekao da je veoma važno što je Nemačka bila njegov pokrovitelj, naglasivši značaj regionalnih sastanaka za artikulisanje zajedničkih interesa.

2024 © - Vesti online