Četvrtak 04.09.2014.
15:19
Srna

Primirje = Pobeda Moskve i prorusa, a poraz Kijeva

Trajno primirje u Ukrajini značilo bi poraz vlasti u Kijevu: Vladimir Putin i Petro Porošenko
 

Ukoliko bi došlo do dugoročne obustave borbi, iz sukoba bi kao pobednici izašle snage koje podržava Rusija, jer bi oni tada učvrstili svoju vlast u zauzetim područjima i još je proširili.

Time bi se u istočnoj Ukrajini stvorio novi "zamrznuti sukob", kakvih na postsovjetskom području ima mnogo: u Abhaziji, Južnoj Osetiji i Gornjem Karabahu...

Za rusku politiku takvi "zamrznuti sukobi" su nešto što ona dobro poznaje. Rusi se dobro snalaze u beskrajinim diplomatskim pregovorima i vešto čuvaju svoje interese - navodi Dojče vele.

Kijev: Dogovorili smo se o prekidu vatre. Kremlj demantuje

S druge strane, ukrajinski predsednik Porošeno daje signale da je spreman na prekid vatre, što je razumljivo kada se pogleda situacija na terenu - pokušaji rešavanja sukoba vojnim sredstvima su propali, a to je još jasnije nakon otvaranja dodatnog ratišta ispred Mariupolja.

Ipak, primirje, u političkom smislu, za Porošenka i njegovu vladu nije dobro uoči izbora zakazanih za naredni mesec.

Mnogi Ukrajinci ne bi bili zadovoljni takvom solucijom, a to se posebno odnosi na brojne nacionalistički nastrojene jedinice dobrovoljaca, koje su proteklih dana imale velike gubitke u borbama. Na izborima bi zato mogla porasti podrška radikalnim strankama.

EU i posebno Nemačka pozivaju na obustavljanje borbi i zalažu se za političko rešenje.

Putin: Kijev i prorusi da obustave sukobe

Ali, već dugo se u Ukrajini pojavljuje glasina o dugovoru između Berlina i Moskve, prema kom bi Porošenko trebao prekinuti borbe i time faktički Donjeck i Lugansk prepustiti protivnicima.

Brojni Ukrajinci zato smatraju da su ih Brisel i Nemačka izdali.

"Zamrznuti sukob" na istoku Ukrajine mogao bi dugo potresati Evropu, koja se više neće moći vratiti na "status kvo", koji je imala pre sukoba.

2024 © - Vesti online