Sreda 03.09.2014.
18:30
Beta

Željko Sertić novi ministar privrede

Prvi zadatak privatizacija: Željko Sertić
 

Poslanici su glasali prozivkom, a protiv izbora Sertića su glasala četiri narodna poslanika. Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić je na početku sednice, obrazlažući poredlog za novog ministra privrede, rekao da se od Sertića ocekuje da napravi dobar plan za oživljavanje srpske ekonomije.

"Srpsku privredu čeka rešavanje ključnih problema koji će biti izazov za novog ministra privrede", rekao je Dačić, ističući da će prvi posao Sertića biti završetak privatizacije.

"Privatizacija je veoma zahtevan i složen posao s obzirom na nasleđene probleme, kao i na činjenicu da više desetina hiljadaradnika očekuje da baš njihova firma nađe kupca", rekao je prvi potpredsednik srpske vlade.

Prema njegovim rečima, među 502 preduzeća za koje je već raspisan nalog za prodaju jesu i najproblematičnijih 157 preduzeća u restrukturiranju.

"Samo zahvaljujući ukidanju plaćanja iz budžeta za njih, uštedeće se 800 miliona dolara", rekao je Dačić.

Željko Sertić je član vladajuće Srpske napredne stranke i na mesto ministra privrede dolazi sa mesta predsednika Privredne komore Srbije. Sertić je diplomirani menadžer i privrednik iz Novog Sada, koji se biznisom bavi duže od 25 godina, a na čelu PKS se nalazi od marta 2013. godine.

Osnovnu i srednju školu završio je u Novom Sadu. Diplomirao je na Fakultetu za poslovno-industrijski menadžment Univerziteta "Union" u Beogradu. Od 2010.direktor je preduzeća "Konrad", koja se bavi visokogradnjom, završnim radovima u građevinarstvu i uređenjem enterijera.

U periodu od 2006. do 2010. godine bio je direktor preduzeća "Foreks" u Beogradu, a od 2000.do 2006. godine izvršni direktor firme "Magma". Suosnivač je preduzeća "Gotrex" u Beču, kao i "Gotra" u Novom Sadu. U biografiji dostavljenoj Skupstini navodi se i da je za nepunih godinu i po mandata, PKS – najveća asocijacija srpske privrede pokrenula reformu komorskog sistema Srbije i unutrašnjom reformom
značajno povećala efikasnost i podigla svoje institucionalne kapacitete za zastupanje i podršku privredi.

2024 © - Vesti online