Utorak 02.09.2014.
23:17
Blic

Pajtić otišao u Kinu, a vlada mu se raspada

Pajtićev odlazak u kinu je posledica sunovrata politike DS-a
 

Nova sednica Skupštine Vojvodine biće zakazana tek ako DS proceni da
još ima većinu.

Višemesečno partijsko nadgornjavanje DS, SNS, NDS, SVM i LSV oko promena u vojvođanskoj vladi ili raspisivanja vanrednih izbora juče je dobilo novu dimenziju.

Dok lideri ovih partija vode pregovore o tome kako izaći iz političkog ćorsokaka u kojem se našla Vojvodina, predsednik DS i Pokrajinske vlade Bojan Pajtić prihvatio je poziv Centralnog komiteta Komunističke partije Kine da poseti tu zemlju.

On je sa predsednikom Partije evropskih socijalista (PES) Sergejom Staniševim, rumunskim premijerom Viktorom Pontom i ministrom spoljnih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom otputovao u Peking, gde će ostati do 5. septembra.

Pajtićev odlazak u Kinu LSV Nenada Čanka nije htela javno da komentariše, ali je Bojan Kostreš, zamenik predsedsednik, kazao da “Ligi u ovom momentu najviše odgovaraju izbori, jer će na njima imati najbolji rezultat”.

- Činjenica je da DS više nema većinu, a naši stalni apeli da se razgovara o programu, o rekonstrukciji, da se uklone ljudi koji su problem u našoj saradnji svode se na priču o tome da li će Pajtić biti premijer - rekao je Kostreš za „Blic“.


Komentarišući šta je Ligi bliže – koncentraciona vlada ili rekonstrukcija, šef poslaničke grupe Branislav Bogaroški nije bio preterano konkretan:


- Logika nalaže da bismo se verovatno lakše dogovorili sa svojim tradicionalnim partnerima, jer ipak smo 14 godina delili neki vrednosni sistem. Ali ne isključujem mogućnost da razgovaramo i na druge teme i sa drugim poslaničkim grupama. Ukoliko se to ne desi u narednih mesec dana, realno je i raspisivanje izbora, a to za LSV nije problem - objašnjava Bogoroški.


Usvajanje odluke o radu Pokrajinske vlade u parlamentu je neizvesno, jer može da se nađe na dnevnom redu tek ukoliko vladajuća koalicija, a to su trenutno DS, SVM i LSV, bude sigurna u svoju većinu. Jer kako saznaje „Blic“, Tadićeva NDS postigla je načelni dogovor sa SVM o promeni pokrajinske vlasti.

Pored NDS, prelaznu vladu do raspisivanja izbora, koju je inicirao SVM, podržaće SNS, SPS i grupa bivših poslanika DS. Prema našim izvorima, SDPS Rasima Ljajića dogovorila je transfer Đenđija Selešija iz Subotice i pet poslanika DS koji se vezuju za Milivoja Vrebalova iz Novog Bečeja, što on zasad negira.


- Nova vlada je jedini put da Vojvodina izađe iz ove paralize, pa je ulazak u nju pitanje i političke odgovornosti, a rekao bih i morala - potvrđuje za „Blic“ Pavle Budakov, šef poslaničke grupe SPS.


Pajtićeva poseta Trgu nebeskog mira i mauzoleju Mao Cetunga, prema mišljenju političkog analitičara Aleksandra Popova, “posledica je sunovrata Demokratske stranke, koja je spala na šest odsto podrške”.


- Od Pajtića se očekivalo da objasni svoju nedavnu krilaticu da je ’srpska Srbija superiornija od evropske Srbije’, ali javnost je ostala uskraćena, a isto važi za njegovu najavu da će ‘DS ujedini naciju i demokratiju’. To ideološko tumaranje Pajtića od centra udesno, pa sada u krajnje levo je posledica gubitka izbora i pada rejtinga DS - ocenjuje Popov.

2024 © - Vesti online