Sreda 03.09.2014.
07:47
Ž. Marković - Vesti

"Mića" se setili pred izbore

Nepravda prema Srbima: Milorad Dodik
 

I dok iz Republike Srpske stižu brojni komentari o jednostranom pristupu Tužilaštva i Suda BiH, političkih komentara iz Sarajeva još uvek nema. Ipak, utisak je da ni od reakcija iz Banjaluke neće biti neke preterane koristi, jer reagovalo se i ranije, ali to nije sprečilo pravosudne institucije sa nivoa BiH da nastave sa progonom Srba, a da istovremeno ignorišu zločine koje su činili Bošnjaci.

Hapšeni još 1992. godine

Pripadnici "Mića" pohapšeni su u julu 1992. godine u akciji MUP-a i Vojske RS, nakon skoro dvomesečnog terora koji su sprovodili nad stanovništvom Teslića, uglavnom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, iako od njihove brutalnosti nisu bili zaštićeni ni građani srpske nacionalnosti.

Podsetimo, u akciji SIPA uhapšeni su bivši načelnik CSB Doboj Andrija Bjelošević i njegov zamenik Milan Savić, kao i još 11 nekadašnjih policijskih funkcionera iz Teslića i pripadnika oružane formacije poznate pod nazivom "Miće". Pored Bjeloševića i Savića uhapšeni su Predrag Markočević, Marinko Đukić, Miroslav Pijunović, Dušan Kuzmanović, Dobrivoj Ćulibrk, Dragan Marijanović, Dario Slavuljica, Saša Gavranović, Predrag Subotić, Vitomir Dević i Zoran Šljuka.

Reč je o pripadnicima parapolicijske jedinice koja je poprilično ostala na zlom glasu po nekim događajima sa početka rata. Ipak, postavlja se pitanje šta se dosad čekalo i zašto se ovako važno hapšenje dešava u periodu kada vlasti Srpske ponovo pokreću pitanju funkcionisanja državnih pravosudnih organa. Osim toga, sve se dešava mesec i po dana pred izbore, a politčki aspekt cele priče nikako se ne sme zanemariti.


Kako nezvanično saznajemo, istraga i krivični postupak protiv pripadnika parapolicijske jedinice "Miće" prvo su bili pokrenuti pred sudom u Tesliću, a tom istragom bio je obuhvaćen i deo uhapšenih. Istragu je kasnije, uz pomoć "insajdera" u pravosudnim organima Srpske, preuzelo haško tužilaštvo i potom je predalo u nadležnost Tužilaštva BiH.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su Sud i Tužilaštvo BiH formirani da bi vršili nepravdu i egzekuciju nad Srbima.


- Ove dve pravosudne institucije nisu mesto gde se deli pravda. Ove institucije to pokazuju od kako su formirane - rekao je Dodik.


Burno su reagovali borci i logoraši. Boračka organizacija Republike Srpske tvrdi da je još jednom pokazana brutalnost po kojoj rade državne institucije.


- Hapšenje pokazuje da se ove institucije ne trude da u svom radu imalo drže do ljudskog dostojanstva, a posebno je to izraženo kada je reč o pripadnicima Vojske Republike Srpske - kažu u BORS-u.

Politički aktivni

Niko od uhapšenih odavno nije u policijskim strukturama, ali nekolicina njih aktivna je u političkom životu. Bivši načelnik CSB Doboj Andrija Bjelošević, koji živi u Derventi, nedavno se politički aktivirao i nosilac je kandidatske liste Stranke pravedne politike za Narodnu skupštinu RS u Izbornoj jedinici četiri. Pored njega, kandidat za poslanika u NSRS je i bivši šef u teslićkoj policiji Marinko Đukić, koji je na listi DNS-a, dok je njegov nekadašnji bliski saradnik u Policijskoj stanici Teslić Predrag Markočević, inače radikal, kandidat za poslanika u Parlamentu BiH.

2024 © - Vesti online