Utorak 02.09.2014.
15:33
Beta

Naučnici ustanovili test za brzo otkrivanje ebole

Naučnici otkrili jeftiniji i efikasniji metod za otkrivanje ebole
 

"Taj novi metod nije efikasniji samo zato što je brži, već je jeftiniji od sadašnjeg koji se koristi u zapadnoj Africi gde vlada epidemija ebole", izjavio je naučnik Điro Jasuda sa Univerziteta u Nagasakiju.

Naučnici su razvili tehniku prema kojoj se izdvajaju samo specifični geni virusa ebole.

Tehnika se sastoji u izvlačenju ribonukleinske kiseline iz virusa ebole koji je prethodno neutralisan.

Na taj način se stvara nova sekvenca DNK-a virusa, koja se potom pomeša sa uzorkom krvi osobe za koju se sumnja da je inficirana. Ta smesa se zagreje i posle 30 minuta se pojave specifični geni DNK ebole ukoliko je virus prisutan u krvi.

Lekari sada koriste metod replikacije gena virusa, što je duža procedura i zahteva posebnu opremu.

"Za nov metod je potrebna jednostavna oprema za grejanje pomoću bateriije i to košta nekoliko stotina dolara, što je cena koju bi mogle sebi da priušte zemlje pogođene ebolom", rekao je Jasuda.

Prema poslednje bilansu Svetske zdravstvene organizacije, 3.069 osoba je inficirano ebolom od kojih su 1.552 umrle u četiri zemlje pogođene tim smrtonosnim virusom - u Liberiji, Sijera Leoneu, Gvineji i Nigeriji. Pre nekoliko dana je registrovan prvi slučaj ebole u Senegalu.

SZO ocenjuje da će moći da zaustavi širenje zaraze za tri meseca, ali procenjuje da će u tom periodu biti inficirano oko 20.000 ljudi.

2023 © - Vesti online