Utorak 02.09.2014.
07:49
Ž. Marković - Vesti

Sarajevo žmuri na džihadiste

Hapse Srbe, za teror ne haju: SIPA deluje selektivno
 

Kako saznaju "Vesti", Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH ne poseduje kvalitetne informacije o tranzitu islamskih ekstremista preko teritorije BiH, iako o tome postoje brojna upozorenja, pre svih, stranih službi, a onda i zapadnih medija.

Upravo je britanska štampa prenela informaciju da islamski militanti sa zapada dobijaju instrukcije da se na putu ka Turskoj, a zatim i Siriji nekoliko dana zadrže u BiH i Srbiji, a tek onda da nastave put ka Turskoj i to isključivo autobusom ili vozom, kako bi im se teže ušlo u trag.

Ekstremisti jaki u Austriji

Najmanje 130 islamista iz Beča je otputovalo na ratište u Siriji, najčešće da bi se borili u redovima IDIL-a, koji poslednjih meseci osvaja sve više teritorija u Siriji i Iraku, preneli su austrijski mediji. Austrijska ministarka Johana Mikl-Litner poručila je da Beč menja svoju politiku tolerancije prema ekstremistima i traži oduzimanje državljanstva i proterivanje onih koji se priključe terorističkim grupama.

- Do pre godinu dana bilo je uobičajeno da islamski ekstremisti putuju direktnim letovima u Tursku, u sklopu turističkih aranžmana. Međutim, kako im je na taj način lakše ući u trag, sada im se savetuje da na proputovanju do Turske naprave nekoliko pauza, uglavnom u zemljama zapadnog Balkana, pa tek onda da nastave put. Za instruisanje islamista koriste se sofisticirani sistemi poput tajnih mejl naloga, gde potencijalnim militantima daju lozinke tih naloga, a oni u sekciji "draft" mogu pročitati instrukcije, a da se pritom ne pošalje nijedna mejl poruka - naveli su britanski mediji.


U bezbednosnim krugovima postoje informacije o zadržavanju islamista u BiH, kako na putu u Tursku i Siriju, tako i prilikom povratka džihadista iz tih zemalja. Međutim, kako saznajemo, niko ne raspolaže tačnim podacima, pa se barata ciframa od 50 pa sve do nekoliko stotina ekstremista koji prolaze kroz BiH.


Proteklih dana mediji u BiH objavili su informacije da se deo pripadnika Balkanske brigade, ozloglašenog odreda bliskoistočne paravojne formacije Islamska država Iraka i Levanta, u kojem ratuju džihadisti s ovih prostora, vratio u BiH, Kosovo i Rašku oblast da bi napravio ćelije IDIL-a na Balkanu.


Stručnjak za terorizam Dževad Galijašević tvrdi da se islamisti intenzivno grupišu u BiH, ali da OBA ne čini ništa da to spreči.


- Čak ni izmene Krivičnog zakona BiH nisu urodile plodom zato što nemamo ni tačnu evidenciju koliko je ljudi otišlo da ratuje u islamskim zemljama, pa se onda ne može ni utvrditi ko se vratio u zemlju - kaže Galijašević.

2024 © - Vesti online