Ponedeljak 01.09.2014.
05:30
J. L. Petković - Vesti

Euleksov lov na srpske lidere

Progone ga Euleks i Albanci: Slaviša Ristić
 

Vašterova je saopštila da je Vulović osumnjičen za "organizovanje bekstva osoba lišenih slobode", a Ristić za "ugrožavanje UN i pridruženog osoblja i teško ubistvo".


- Nalozi sa hapšenje su izdati. Ako se oni pojave na Kosovu, na tužiocu će biti da razmotri zahtev i odluči da li da ih pritvori. Euleks ne ugrožava rad gradonačelnika Zubinog Potoka. Vulović je sam doneo odluku da bude van Kosova i time lično odlučio da ne nastavi rad gradonačelnika - rekla je Vašterova i dodala da je Vulović obećao tužiocu da će se odazvati pozivu i da su se predstavnici Euleksa nadali da će tako da bude.


Predstavnici četiri srpske opštine sa severa Kosova, međutim, traže od Euleksa da prestane s političkim progonom predstavnika i stanovništva tih zajednica. Takođe, traže od nadležnih da se pronađu i kazne ubice srpskog žandarma Stevana Sinđelića koga su albanske šumokradice pogodile u glavu u Kopnenoj zoni bezbednosti.
Gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice Goran Rakić kaže da samo za Srbe nema pravde i da je to činjenica.

Na redu Leposavić

Kosovska Agencija za borbu protiv korupcije Agencija pozabavila se nabavkom vozila u opštini Leposavić. Tokom pregleda i ispitivanja dokumenata tenderske dokumentacije, Agencija je na svom sajtu objavila da je "pronašla neke podatke koje nisu u skladu s važećim propisima Kosova".

- To nije samo mišljenje gradonačelnika sa severa ili juga pokrajine, već Srba sa čitavog Kosmeta i to se može lako proveriti. Ako ne veruju tvrdnjama gradonačelnika, pozivam predstavnike Euleksa da sprovedemo anketu o nepoverenju prema toj misiji među srpskim narodom, pa da se uverimo ko je u pravu - kaže Rakić.


Na navode misije vladavine prava EU na Kosovu da je "svako nevin dok se ne dokaže krivica", Rakić kaže da potezi Euleksa kad je reč o Srbima pokazuju sasvim suprotno.
- Pravosuđe Euleksa prvo okrivljuje Srbe, pa im tek potom dokazuje krivicu - uveren je Rakić.


Euleksov tužilac Paskal Persons pokrenuo je krivične postupke protiv sadašnjeg i bivšeg predsednika opštine Zubin Potok Stevana Vulovića i Slaviše Ristića, a predstavnici četiri srpske opštine pozvali su Euleks da omogući da se njih dvojica brane od neosnovanih optužbi bez straha od hapšenja i nekoliko meseci pritvora.


Ističu da se Srbi sa severa KiM zalažu za vladavinu prava, ali se protive da se pravosuđe koristi kao mehanizam vlasti u Prištini da se obračunaju s političkim predstavnicima srpskog naroda na Kosovu.


Predstavnici Srba podsećaju da Albanci optuženi za najteže ratne zločine tokom 1998-1999. godine, kao što su pripadnici Dreničke grupe, često slobodno izlaze iz pritvora.


Osim progona Vulovića i Ristića, uskoro bi bez gradonačelnika mogla da ostane i nedavno formirana opština Klokot, koja bi trebalo da bude deo dugo očekivane i u Briselu dogovorene Zajednice srpskih opština. Kosovska Agencija za borbu protiv korupcije traži smenu prvog čoveka Klokota Srećka Spasića jer tvrdi da je u sukobu interesa. U konačnoj odluci Agencija za borbu protiv korupcije traži da opština Klokot pokrene postupak razrešenja gradonačelnika.


Konačna odluka na koju Spasić nema pravo žalbe dostavljena je u četvrtak. U njoj Agencija navodi da gradonačelnik Klokota i dalje upravlja firmom Akva sana koja se bavi točenjem i prodajom flaširane vode na Kosovu.

Na posao sa strahom

- Skandalozno je što se Ristiću stavljaju na teret dela povezana s događajima kada su postavljene barikade, odnosno zbog navodnog ugrožavanja osoblja UN, sprečavanja obavljanja dužnosti, učešća u masi koja čini krivično delo - navode prestavnici četiri opštine.
Oni zahtevaju da se Ristiću i Vuloviću, kao i drugim okrivljenim Srbima omogući da bez straha od privođenja i hapšenja obavljaju svoje dužnosti u lokalnoj samoupravi i mirno vode porodična domaćinstva.

Spasić tvrdi da je sve uradio po zakonu, a da se iza poteza Agencije krije napad i na njega i da to nije prvi put.
- Mene su i ranije optuživali i privodili jer sam bio predsdnik srpske opštine Vitina. Tako da se može reći da je ovo napad i na Briselski sporazum i opštine gde su gradonačelnici Srbi. To nije Agencija za borbu protiv korupcije, već Agencija za korupciju - kaže ogorčeno Spasić.

Njega su u maju obavestili o mogućem sukobu interesa, odnosno da ne može da bude direktor firme i gradonačelnik. Na to im je dostavio dokaz da je upravljanje Akva sanom poverio sinu Strahinji. Ali, oni jednostavno tu odluku nisu uvažili.

Poseta bazi Žandarmerije - Vučić posle ubistva obećao opremu


Premijer Aleksandar Vučić posetio je bazu Merdare, gde su albanske šumokradice u Kopnenoj zoni bezbednosti ubile žandarma Stevana Sinđelića i poručio da će Srbija znati da zaštiti svoj narod i teritoriju.


- I ne samo to, nego da dolaze sa deset automatskih pušaka koje služe samo za to da se ubijaju srpske snage bezbednosti. To je organizovani kriminal - ocenio je Vučić.


On kaže da veruje da Albancima iz Podujeva neće ubuduće padati na pamet da da divljaju u okolini ove baze.


Vučić je komentarisao odnos međunarodne zajednice prema ubistvu srpskog žandarma i naveo da je primetio da je više poziva dobio kada je krenulo isključenje struje neplatišama u Bujanovcu, Preševu i Medveđi gde žive Albanci, nego što je dobio telegrama i izraza saučešća zbog ubistva pripadnika Žandarmerije.


On je najavio da će Žandarmerija dobiti novu opremu da bi što efikasnije ispunjavala svoje zadatke, ali i da bi se bolje zaštitila. Vučić je rekao da će biti doneti podzakonski akti s ciljem bržeg i efikasnijeg reagovanja Žandarmerije.

2024 © - Vesti online