Nedelja 31.08.2014.
12:20
Srna

EU dala ultimatum Rusiji: Nove sankcije ako ne promeni stav

EU želi nove sankcije, SAD aplaudiraju: Donald Tusk, Herman van Rompej i Federika Mogerini
 

"Evropski savet spreman je da preduzme nove, značajnije mjere protiv Rusije. Lideri EU naložili su Evropskoj komisiji da pripremi novi paket sankcija Rusiji koji će stupiti na snagu u roku od sedam dana u zavisnosti od situacije na terenu", izjavio je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej novinarima posle sastanka, koji je okončan kasno u subotu uveče.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo rekao je posle samita da postoji kontrast između priče da je Rusija spremna na dijalog i situacije na terenu, koja se stalno pogoršava.
“
"Ako Rusija ne promeni ponašanje, doći će do trajnog pogoršanja odnosa sa EU, a to nikome nije u interesu”", rekao je Barozo.

On kaže da u Moskvi treba da misle na strateške posledice vojnog angažmana u Ukrajini, ali da još nije kasno za političko rešenje. On je naglasio da nema vojnog rešenja.

Vašington je pozdravio spremnost EU za uvođenje novih sankcija Rusiji zbog njenih akcija u Ukrajini.

"Sarađujemo sa EU i drugim partnerima i smatramo da Rusiji, koja je odgovorna za ilegalne akcije u Ukrajini, treba da budu uvedene nove ekonomske sankcije", izjavila je portparol Bele kuće Ketlin Hajden.

Ona kaže da SAD sa EU pripremaju nove sankcije Rusiji.

2024 © - Vesti online