Subota 30.08.2014.
12:39
Beta

Poljska: Ukrajini nije hitno oružje

Vojska Ukrajine nemoćna pred proruskim snagama
 

"Imajmo na umu da Ukrajina ima vojnu industriju koja je izvozila nekoliko puta više nego Poljska. Ukrajinskoj armiji su potrebne razne stvari na dva nivoa - hitna pomoć na frontu, a tu su mogućnosti Zapada da pomogne male i dugoročno u procesu modernizacije armije i reforme komande i tu vidim veliku ulogu NATO i Poljske", kazao je Šemonjak u intervjuu koji objavljuje "Gazeta viborča".

Putin: Sa Porošenkom može da se priča

Po oceni poljskog ministra, problemi koje ukrajinske trupe imaju da savladaju proruske snage na istoku zemlje nisu nastali zbog nedostatka oružja.

"Ukrajina je naterana na rat na svojoj teritoriji i među svojim stanovništvom. To radikalno sputava borbenu efikasnost zato što niti hoće niti može da uništi Donjeck ili Lugansk, a mora da brine i o civilnom stanovništvu", kazao je Šemonjak.

Putin preti: Ne kačite se sa Rusijom

Poljski ministar dodao je da zvanična Varšava ima pregled kakve su potrebe ukrajinske armije i da je u Kijev poslala 320 tona humanitarne pomoći za vojsku - namirnice, dušeke i ćebad, a da su poljska preduzeća prodavala u Ukrajinu i pancirne prsluke i šlemove.

Ambasador SAD u Poljskoj Stiven Mal kao i ministar Šemonjak podsetio je povodom apela Ukrajine da je reč o velikom izvozniku oružja. "Potrebno je da se naglasi da je Ukrajina jedan od najvećih izvoznika oružja na svetu. To je pitanje za raspravu da li Ukrajini zaista nedostaje oružje. Znam da im je sigurno potrebna logistička podrška i recimo pancirni prsluci i šlemovi, koje im šalju SAD i Poljska. Ne znam da li će SAD biti spremne da kažu da će poslati ofanzivno oružje na Ukrajinu", kazao je ambasador pred septembarski samit NATO u Velsu.

2024 © - Vesti online