Subota 30.08.2014.
00:05
Beta, Srna

Petnaest godina posle konflikta na Kosovu 1.700 nestalih

Martovski pogrom Srba 2004. godine
 

AI je apelovala na vlasti Srbije i Kosova da sprovedu nezavisne, efikasne i nepristrasne istrage o osumnjičenima za prisilne nestanke i otmice pre, za vreme i posle oružanog konflikta na Kosovu 1999. godine. U saopštenju AI se navodi da je mali broj odgovornih za nestanke i otmice izveden pred lice pravde.

Protest u Gračaniici

U Gračanici će u subotu, povodom Međunarodnog dana nestalih, biti održan protest rodbine i prijatelja nestalih Srba i nealbanaca na Kosovu i Metohiji.
Protest će, u organizaciji Udruženja rodbine nestalih Srba, biti održan u centru Gračanice ispred spomenika Kosovskim junacima sa početkom u 11.00 časova.

Prema podacima AI, u Bosni i Hercegovini (BiH) ima 7.800 nestalih, a u Hrvatskoj 2.200. BiH, Srbija i Crna Gora su ratifikovale Konvenciju o zaštiti svih osoba od prisilnog nestanka, te je potrebno da ispune svoje obaveze. Hrvatska i Makedonija su potpisale, ali nisu ratifikovale Konvenciju, navodi AI.

Tokom posete regionu jula ove godine, Radna grupa UN koja istražuje prisilne nestanke, apelovala je na sprovođenje "novih nacionalnih i regionalnih strategija" i na poštovanje prava žrtava na istinu, pravdu i odštetu.

AI apeluje na sve bivše komandante i političke lidere koji su bili uključeni u oružane konflikte da pruže sve informacije o lokacijama i potencijalnim grobnicama i uspostave protokole o razmeni ovih podataka.

2024 © - Vesti online