Petak 29.08.2014.
16:46
Beta

“Srbija neće napustiti kosovske Srbe“

Država Srbija ostaće uz svoj narod na Kosovu i Metohiji: Marko Đurić
 

U Zvečanu je danas, povodom aktuelne političko-bezbednosne situacije, održana hitna zajednička sednica odbornika sa severa Kosova kojoj su prisustvovali Đurić, gradonačelnici, načelnik Kosovskomitrovačkog okruga i predstavnici međunarodnih misija sa severa Kosova.

Đurić je na početku sednice naveo da će, uprkos svim teškoćama, država ostati uz svoj narod i da se na Srbiju uvek može računati kada su pravda i prava Srba na Kosovu ugrožena.

"Moramo što pre početi sa izgradnjom i jačanjem naših političkih institucija u kojima se Srbi pitaju, u kojima Srbi odlučuju o svojoj sudbini i kojima niko na svetu ne može da ospori legitimitet i legalitet", rekao je on.

Prema njegovim rečima, to su pre svega srpske opštine, potom Zajednica srpskih opština i druge institucije koje su neophodne za jačanje i opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Đurić je dodao da Srbi na KiM i država Srbija moraju realizovati svoja prava i postaviti zdravu osnovu na putu ka pravednom ishodu i životu dostojnom čoveka i naroda koji želi da "bude svoj na svome".

"To mora biti najpreči cilj. Prava na grešku nemamo, jer u prošlosti smo ih već previše napravili", rekao je Đurić i naglasio da je "cilj i iskrena želja Vlade Republike Srbije da dođe u situaciju u kojoj država neće imati potrebu da traži ličnu žrtvu od bilo kog građanina, već da država prepoznaje i nagrađuje najbolje pojedince među svojim građanima".

Kancelarija za KiM: Rešiti pitanje nestalih

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju pozvala je prištinske vlasti i međunarodnu zajednicu da ulože maksimalan napor u rešavanje pitanja sudbine 1.711 nestalih i rasvetljavanje i kažnjavanje počinjenih zločina na toj teritoriji.

"Srbija nikada neće dozvoliti da se zaborave i ostanu nerasvetljeni i nekažnjeni zločinci i zločini na Kosovu i Metohiji, kako bi se u potpunosti zatvorio deo istorije obeležen sukobima i stradanjima, i otvorilo novo poglavlje izgradnje pomirenja i poverenja", saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Kako se navodi, pretpostavlja se da među 532 nestala lica srpske nacionalnosti ima i onih koji su nevini izgubili živote, kao i žrtava trgovine organima.

2024 © - Vesti online