Petak 29.08.2014.
14:18
Srna

Linta: Hrvati, Bošnjaci i Albanci ometaju potragu nestalih Srba

Potrebni isti standardi u traženju nestalih lica: Miodrag Linta
 

"Ako bi se u procesu traženja Srba nestalih u ratovima na području bivše Jugoslavije nastavilo dosadašnjim tempom, sve nestale srpske žrtve bile bi pronađene tek za nekoliko decenija, što je neprihvatljivo", poručio je Linta.

Linta smatra da Deklaraciju o nestalima, koju će u Mostaru potpisati predjednici Srbije, Hrvatske, Crne Gore i bošnjački član Predsedništva BiH, treba pozdraviti sa nadom da će to ubrzati proses traženja nestalih lica i procesuiranje odgovornih za zločine.

On je podsetio da su u prethodnom periodu hrvatska, bošnjačka i albanska strana učinile sve da opstruišu proces traženja i identifikaciju nestalih Srba, kao i da su onemogućili da oni koji su počinili zločin nad Srbima za to i odgovaraju, saopšteno je iz Koalicije udruženja izbeglica.

"Bez uspostavljanja istih standarda u traženju nestalih lica i kažnjavanju odgovornih za ratne zločine nećemo moći govoriti o ozbiljnijoj stabilizaciji stanja i uspostavljanju odnosa međusobnog poštovanja i povjerenja", istakao je Linta.

Traže se tela sakrivenih, a ne nestalih Srba

Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milutin Mišić upozorava da vlasti u Federaciji BiH opstruišu potragu za licima srpske nacionalnosti, pa se poslednje vreme više "ne traže tela nestalih, već sakrivenih Srba".

Revizija kosturnica u BiH

Mišić upozorava da se kasni sa revizijom kosturnica u BiH u kojima se nalazi veliki broj neidentifikovanih posmrtnih ostataka. Trenutno sae radi na reviziji kosturnice u Visokom, završene su revizije kosturnica u Mostaru, Nevesinju i Goraždu, dok se u narednom periodu očekuje revizija kosturnica u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

Mišić u intervjuu Srni ističe da Republika Srpska u Sarajevu još traga za najmanje 250 lica srpske nacionalnosti, koji su svojevremeno izvan zone borbenih dejstava izvedeni iz svojih stanova.

"Vlasti Federacije BiH godinama uporno vode zakulisnu politiku, skrivajući podatke o njihovim sudbinama i grobnicama", napominje on.

Porodice poginulih iz Republike Srpske veoma su nezadovoljne traženjem nestalih Srba u BiH i zahtjevaju da se taj proces vrati na entitetski nivo.

Mišić podržava stav da je traženje nestalih Srba u BiH u zastoju, te da su za takvo stanje najodgovorniji Tužilaštvo BiH, Institut za nestala lica BiH i druge institucije nadležne za ovaj proces.

2024 © - Vesti online