Sreda 27.08.2014.
11:10
Srna

Rusi ojačavaju avio bazu u Belorusiji?

Odgovor na širenje NATO snaga na istoku: Jačanje ruske avio baze u Belorusiji
 

Za sada se na aerodromu Baranoviči, na borbenom dežurstvu, rotira "odred" od tri do četiri ruska lovca "Su-30SM3", a od iduće godine tamo će ih ukupno biti 24, što je gotovo celi avio puk.

Tamo će biti razmeštena i sva potrebna infrastruktura: štab, kaponiri za čuvanje borbenih vozila, radari, sistemi za punjenje goriva i vazduha, centar za kontrolu leta, centar za tehničko opsluživanje i remont naoružanja...

Pavel Zolotarjov, general u penziji i zamenik direktora Instituta za SAD i Kanadu Ruske akademije nauka, smatra da je razmeštanje ruskog avio puka prirodna reakcija na širenje NATO-a na istok.

On podseća na najave razmeštanja elemenata američkog sistema PRO u Poljskoj i stvaranje vojne infrastrukture u Poljskoj i baltičkim zemljama, kao i na razmeštanje na aerodromu Zoknjaj dvanaest lovačkih aviona NATO-a, koji se smenjuju na dežurstvu u vazdušnom prostoru Baltika.

Ti avioni mogu biti naoružani američkim nuklearnim gravitacionim bombama "V61". Ukupno 200 takvih bombi je razmešteno u evropskim bazama u pet zemalja: Nemačkoj, Belgiji, Italiji, Holandiji i Velikoj Britaniji.

Zolotarjov smatra da će ruski puk lovačkih aviona na aerodromu Baranoviči biti optimalano sredstvo za pružanje otpora američkom sistemu PRO u Poljskoj.

Razmeštanje ruske vojne baze na aerodromu Baranoviči, osim političkih i vojnih aspekata, ima i čisto praktičnu dimenziju.

Naime, avio luka u beloruskom gradu Baranoviči nalazi se blizu 558. fabrike za remont aviona, u kojoj se servisiraju i lovci "Su-27" i bombarderi "Tu-22" - navode ruski mediji.

2024 © - Vesti online