Sreda 27.08.2014.
07:47
J. Arsenović - Vesti

Beograd "otopljava" odnose sa Tiranom

Kako Brisel kaže: Aleksandar Vučić
 

Stručnjaci su saglasni da na dolazak albanskog premijera treba gledati kao na relaksaciju odnosa balkanskih država, dodatno poremećenih ratnim sukobima 90-ih godina i otcepljenjem Kosova. Tu su i očekivanja Brisela koji regionalnu saradnju stavlja među prioritete kada analizira napredak u evrointegracijama.


- Aktuelna albanska vlada pokušava da poboljša odnose sa svim faktorima, pa u tom kontekstu treba gledati i najavljeni dolazak Rame, kao i skup u Cavtatu gde je dogovorena izgradnja jadransko-jonskog autoputa - komentariše za "Vesti" Dragan Đukanović, član Evropskog pokreta u Srbiji.
 

Smena generacija

Dragan Đukanović smatra da je poseta bitna i zbog smene generacija u albanskoj političkoj eliti.
- Nova generacija političara pokazuje ne samo težnju ka ubrzanju evropskih integracija i normalizaciji odnosa u regionu, već ne zastupa ni retoriku jednog Sali Beriše koji je pozivao na "prirodnu Albaniju" - podseća Đukanović.

Podatak da je poziv prvo stigao iz Beograda, a ne obrnuto i da je Kosovo uvek bilo kamen spoticanja u odnosima dve države, za našeg sagovornika ne menja suštinu stvari.


- Ko je inicirao posetu jeste važno, ali ne previše. Poseta će doprineti relaksaciji odnosa i kada se radi o Kosovu. Budući da se zahvaljujući dijalogu iz Brisela postepeno rešavaju odnosi između Beograda i Prištine, logično je da za Srbiju i za Albaniju Kosovo više ne bude otvorena tema - dodaje Đukanović.


Albanija je samo dan nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti 17. februara 2008. priznala Kosovo. Ako se različiti stavovi prema nezavisnosti Kosova ostave po strani, svakako će unapređenje ekonomske saradnje dve države biti u vrhu tema razgovora. Tu je Srbija u povoljnijoj poziciji budući da u međusobnoj trgovinskoj razmeni ima značajni suficit. Prošle godine je srpski izvoz u Albaniju iznosio 87,9 miliona, a uvoz svega 12,1 milion evra.

Pauza od dve godine

Diplomatski odnosi sa Albanijom bili su u prekidu od 17. aprila 1999. do 17. januara 2001. Pre nego što je u svojstvu šefa diplomatije posetio Beograd, u martu 2010. kada mu je domaćin bio Vuk Jeremić, Ilir Meta je imao susrete u Beogradu i sa premijerom Đinđićem. Ta poseta u maju 2002. nije imala zvaničan karakter, jer je Meta predstavljen kao bivši premijer Albanije. Pre dve godine zvanične posete razmenili su i šefovi diplomatija dve države Ivan Mrkić i Edmond Panariti.

2024 © - Vesti online