Utorak 26.08.2014.
17:07
Beta

Osnovci neće na zanat

Đaci su sve manje zainteresovani za zanate u mašinskim i građevinskim školama
 

Svršeni osnovci najmanje su bili zainteresovani za zanate u mašinskim, građevinskim i drvnoprerađivačkim školama, zbog čega će se pojedina odeljenja ove školske godine ugasiti.

U drugom krugu koji se polagao od 20., 21. i 22. avgusta, na testove iz srpskog jezika, matematike i na kombinovani test izašla su 1.184 učenika.

"Svi kandidati koji su obavili završni ispit biće upisani u željenu školu preko Okružnih upisnih komisija gde će se informisati o preostalim slobodnim mestima u srednjim školama", rečeno je u Ministarstvu prosvete.

Kada je u pitanju Beograd, u Ministarstvu su istakli da je broj odeljenja stabilan, ali da postoji opasnost od gašenja pojedinih obrazovnih profila.

Neće da budu keramičari, zidari, stolari

U Tehničkoj školi za obradu drveta, unutrašnju dekoraciju i pejzažnu arhitekturu u Beogradu, ove godine su se prijavila samo tri stolara i dva tapetara.

"To je mali broj đaka da bi se oformilo odeljenje. Prema Pravilniku potrebno je najmanje šestoro zainteresovanih, zato ćemo ugasiti ta dva odeljenja", kazala je za agenciju Beta direktorka te škole Zorica Đoković.

Ona je istakla da se učenicima sugeriše da upišu četvorogodišnji smer, koji ima slične predmete, ali ipak manje prakse.

"To je zaista velika šteta, jer posla za stolare i tapetare zaista ima, to su tražena zanimanja. Imali smo situaciju da su zvali za dobre stolare i mi smo pitali decu, a ona su nam rekla da već imaju posao da samo čekaju diplomu", rekla je Zorica Đoković.

Slična situacija je i u Građevinskoj školi u Beogradu, u kojoj je slabo interesovanje za zanimanja zidara, tesara i keramičara.

"Mi imamo tu prednost, da su predmeti slični, pa ćemo tu decu spojiti u jedno odeljenje i nećemo gasiti nijedan obrazovni profil", kazao je vršilac dužnosti direktora Građevinske škole Budimir Rondović.

2024 © - Vesti online