Utorak 26.08.2014.
12:22
Srna

Oštra televizijska debata uoči referenduma u Škotoskoj

Sudeći prema anketi, građani smatraju da je Aleks Salmond (desno) ubedljivo pobedio svog protivnika Alistera Darlinga
 

Salmond je rekao da je njegov suparnik stao na stranu britanske Konzervativne stranke u vezi sa socijalnom politikom koja će škotsku decu gurnuti u siromaštvo.

Darling je odbacio optužbe i ponovo zatražio od Salmonda da predoči svoj alternativni plan za novu škotsku valutu, ukoliko London odbije da deli funtu sa nezavisnom Škotskom.

Salmond je rekao da nema plan B, ali da traži "mandat" od škotskog naroda da pregovara o zajedničkoj upotrebi funte.

On je ocenio da je jedini način da se zaštiti pad standarda u Škotskoj taj da Škotska ima vlast koju sama bira.

Pobedio zagovornik otcepljenja Škotske

Posle debate, anketa lista "Gardijan" i agencije ICM pokazala je da 71 odsto građana smatra da je Salmond pobednik diskusije, dok je Darling dobio podršku 29 odsto građana.

BBC ocenjuje da je od početka bilo jasno da je Darling, koji je pobedio u prvoj debati, bio nervozan, dok je Salmond bio bolje pripremljen i samouvereniji.

Tokom debate koja je trajala 90 minuta, dvojica političkih lidera održali su uvodna obraćanja, a potom prešli na četiri teme, za koje su uvod bila pitanja iz publike.

Potom su Salmond i Darling imali po osam minuta za ispitivanje suparnika.

Salmond se fokusirao na socijalna pitanja i rekao da su reforme vlade iz Vestminstera gurnule u siromaštvo 100.000 dece i isto toliki broj lica sa invaliditetom u Škotskoj.

Socijalne reforme

Darling je rekao da, kao poslanik iz redova laburista, ne podržava vladine socijalne reforme, ali je dodao da smatra da bi za sve stariju populaciju Škotske bilo bolje da se troškovi njenog zbrinjavanja podele na Britaniju kao celinu.

Salmond je rekao da Škotska ne želi da izbegne preuzimanje svog dela zajedničkog duga i da zato treba postići dogovor o monetarnoj uniji.

"Ako je vaša prva poruka svetu - evo nas, evo Škotske, a, inače, upravo smo bankrotirali - šta mislite kako će reagovati ljudi koji nam pozajmljuju novac? Niko nam ne bi pozajmio novac u budućnosti", rekao je Darling.

Prvi ministar Škotske rekao je da su oči svijeta fokusirane na Škotsku uoči referenduma 18. septembra.

2024 © - Vesti online