Utorak 26.08.2014.
08:14
D. Lj. J.

"Aristotel pljunuti Makedonac" (?!)

Želeo da dokaže da Makedonci imaju antičke, a ne slovenske korene: Ivanov

Nakon održavanja tribine o budućnosti Makedonije u organizaciji Makedonske akademija nauka i umetnosti, pre nekoliko dana u Ohridu, predsednik Ivanov je za akademike priredio prijem na kome je likom Aristotela dokazivao fizičku sličnost makedonskog naroda sa njim i Aleksandrom Makedonskim.


Na to je reagovao jedan od akademika veleći predsedniku da se pogleda u ogledalo i uporedi svoj sa sa likom Aristotela i da bude samokritičan da li u svom liku vidi nešto antičko, tvrdi izvor jednog od uglednijih skopskih sajtova. Tu je rasprava o antičkim ili slovenskim korenima Makedonaca završena.


Ivanov je, navodi sajt, pokušao i strane diplomate da ubedi da makedonski narod ima antičke, a ne slovenske korene. U diplomatskim krugovima se još uvek kao anegdota prepričava doživljaj koji su sa Ivanovim imali bivši američki ambasador Filip Riker i eksambasador EU, Ervan Fuere. Dok su plovili prema ostrvu Golem grad na Prespanskom jezeru, Ivanov ih je ubeđivao da je na ostrvu sahranjen veliki antički pesnik Homer. Diplomate su ćutale, a tvrdnju Ivanova kasnije su prepričavali kao vic.
 

"Dokaz" i jezik

Ovo nije prvi put da Đorđe Ivanov pokušava da dokaže da Makedonci imaju antičke korene. Na predavanju u Moskvi, početkom februara prošle godine, makedonski predsednik je bio izričit - drevni Makedonci su govorili na slovenskom jeziku, a to potvrđuje posebnost makedonskog jezika u odnosu na grčki.

2024 © - Vesti online