Ponedeljak 25.08.2014.
15:37
Beta

Kurdi napreduju u Iraku, "Islamska država" u Siriji

Iračke Kurde preuzele kontrolu dela teritorije od "Islamske države", koji su u Siriji zauzeli strateški važan vojni aerodrom: A žrtve samo padaju
 

Kurdske snage, uz podršku iračke avijacije uspele su da zauzmu tri sela severoistočno od Bagdada, u provinciji Dijala, kao i jedan od glavnih puteva koje Islamska država koristi za transport svojih boraca i opreme.

Zvaničnici kurdski snaga naveli su da bi one uskoro mogle da zauzmu kontrolu i nad ulazima u grad Džalavla, koji pokušavaju da preuzmu već dve nedelje od džihadista.

"Džalavla je strateški važna jer je prolaz ka Bagdadu", rekli su zvaničnici i dodali da iračka vojska izvodi vazdušne napade dok kurdski borci vode kopnene borbe.

Asad postaje saveznik SAD!?

Vašington, koji je od 8. avgusta izveo više od 90 vazdušnih udara na položaje Islamske države na severu Iraka, najavio je da će nastaviti s napadima, govoreći i o proširivanju intervencije i na Siriju.

Iračka vlada suočena je od 9. juna sa ofanzivom džihadista Islamske države, sunitske ekstremističke grupe koja je zauzela teritoriju u pet provincija te zemlje, izazvavši beg desetina hiljada ljudi iz područja zahvaćenih sukobima.

"Pomoganje Kurdima je riskantan korak"

2024 © - Vesti online