Ponedeljak 25.08.2014.
13:12
Srna

Islamske zemlje plaćaju milione za regrutovanje Albanaca

Akcija hapšenja Albanaca osumnjičenih za učeše u sukobima u Siriji i Iraku
 

U proteklih 15 godina od ulaska UNIMK-a i KFOR-a na Kosovo i Metohiju, prema procenama stručnjaka, "slilo" se oko 200 miliona evra navodne pomoći iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i zemalja Bliskog istoka.

Proveravaju se zaposleni u "Bondstilu"

Procenjeno je da postoji velika opasnost od mogućih akcija fundamentalista I da hapšenjima nisu "ugušene" ćelije terorista na Kosovu, prenosi Srnin izvor, navodeći da komanda Američkog kontigenta KFOR-a u bazi u Uroševcu ponovo vrši provjeru svih civila zaposlenih u "Bondstilu i da vodi posebnu istragu o prisustvu Fundamentalista na Kosovu.

U prvih šest meseci ove godine iz arapskih zemalja samoproglašenim kosovskim institucijama, vladinim i nevladinim organizacijama uplaćeno je više od 25 miliona evra, što je za pet miliona manje u odnosu na 2012 godinu.

Sredstvima pristiglim iz Emirata finansirana je gradnja 113 džamija, pod čijim se svodovima, prema informacijama Kosovske policijske službe i njene obaveštajne agencije, vrši odabir mladih i nezaposlenih Albanaca radi uključivanja u terostičke organizacije koje djeluju u Iraku i Siriji.

Na osnovu podataka Centralne banke samoproklamovanog Kosova, arapske zemlje su u 2013. godini izdvojile za Kosovo 17 miliona i 276 hiljada evra.

Uz gotovinski novac, koji čini više od 50 odsto ukupne sume, "pomoć" stiže i u vidu različitih roba, hrane i investicija koje su uglavnom usmerene na uređivanje džamija i školskih objekata, te pružanje pomoći socijalno ugroženim porodicama sa velikim brojem dece.

Sredstva namenjena investicijama uglavnom se plasiraju preko imama koji na Kosovo pristiži bez ikakve kontrole i deluju pod motom širenja i jačanja islamske vere i običaja.

Kosovska centrana banka navodi da te vrste pomoći stižu najviše iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, potom iz Bahreina, Alžira, Egipata i Kuvajta, a od nedavno iz Katara, Libana, Libije, Tunisa i Saudijske Arabije.

Pojačane mere bezbdnosti

Komanda KFOR-a je po saznanju da se na Kosovu stvaraju ćelije islamskih fundamentalista, čije su ciljane mete objekti, imovina i ljudstvo SAD i zemalja zapadne Evrope, izdala naredbu o pojačanim merama bezbednosti.

Upozorenje se, navodno, odnosi i na moguće terorističke akcije kojima Srbima na severu Kosova prete fundamentalisti, jer, prema operativnim podacima Kfora, jedna od većih "ćelija islamista" deluje u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Na osnovu izveštaja "finansijske istražne jedinice KPS", koji je "procureo" u javnost, proističe da novac iz arapskih zemalja uglavnom služi za finansiranje nevladinih organizacija koje imaju direktnu saradnju sa terorističkim organizacijama na Bliskom istoku.

U izveštaju u koji je Srna imala uvid ističe se da je jedna NVO, čiji se naziv ne navodi (a sedištem na Kosovu) stalni primalac donacija od terorističke organizacije sa Biskog Istoka.

Ta organizacija direktno je povezana sa Al Kaidom, talibanima i sada sa teroristima koji deluju u Iraku.

U akciji KPS-a koja je provedena pre petnaestak dana pod direktnim nadzorom specijalaca iz Nemačke i Britanije uhapšena su 42 Albanca osumnjičena za učešće u terorističkim organizacijama u Iraku I Siriji.

2024 © - Vesti online