Nedelja 24.08.2014.
13:37
Beta

Užičani, možete da pijete vodu!

Posle 37 dana zabrane zbog zagađenja, Republička sanitarna inspekcija je odobrila korišćenje vode za piće sa gradskog vodovoda u Užicu
 

Šefica Odseka za sanitarni nadzor za Zlatiborski okrug Snežana Tadić izjavila je da je voda u Užicu higijenski ispravna i da se može koristiti za piće i pripremanje hrane što potvrđuju analize i superanalize koje je radio Institut "Dr. Milan Jovanović Batut" iz Beograda.

Tadić je dodala da je voda sada bakteriološki, biološki i fizičko-hemijski ispravna, a broj nematoda manji od jedne po litru, što pokazuje da su mere koje je sanitarna inspekcija naložila JKP "Vodovod" Užicu u proteklih mesec dana dale rezultate.

Ona je podsetila da su se te mere odnosile na higijensko održavanje svih faza proizvodnje vode, od postrojenja za preradu (Fabrike vode) do krajnjih potrošača, i da su te mere dale rezultate.

"Nehigijensko stanje na postrojenju je bilo razlog pojave nematoda i u narednom periodu istim rešenjem je 'Vodovodu' naređeno niz mera koje se pre svega odnose na higijensko

Užičani možda nemaju ispravnu vodu, ali imaju novo rukovodstvo

održavanje postrojenja, posebno u periodu kada se očekuju povećanje padavina i povećana mutnoća i ono je usmereno na održavanje rezervoara i filterskih postrojenja sa smanjenjem vremena pranja sa 36 na 24 sata", rekla je Tadi i dodala da će se biološke analize užičke vode raditi ubuduće četiri puta mesečno kako bi se pratilo eventualno  kretanje nematoda u vodi.

"Tendencija je da se sadašnji broj od 0,01 nematoda po litru smanji na nulu", rekla je ona i dodala da mora biti povećana odgovornost svih zaposlenih u užičkom vodovodu, uz pojačan nadzor sanitarne inspekcije i pomoć stručnih kuća u rešavanju problema vodosnabdevanja.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje Užice Biljana Mijović ponovila je da je voda u Užicu bezbedna za piće i da je od 19. jula do 20. avgusta Zavod sproveo 269 analiza, najčešće na nematode od čega je urađena 31 analiza sa samog postrojenja.

Republička sanitarna inspekcija zabranila je vodu za piće u Užicu 19. jula zbog pojave algi i nematoda koje su ovoga puta bile najveći problem, za razliku od zabrane tokom protekle zime kada je pojava algi u akumulaciji Vrutci uslovila i pravljenje alternativnog vodovoda sa Sušičkog vrela, sa koga se grad od februara snabdeva vodom.

2024 © - Vesti online