Nedelja 24.08.2014.
13:54
Beta

Kijev slavi Dan nezavisnosti

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se u centru Kijeva gde je održana prva vojna parada od 2009. godine na Dan nezavisnosti u Ukrajini u kojoj se na istoku nastavljaju sukobi sa proruskim snagama.

Sa zastavama i u tradicionalnoj nošnji, Ukrajinci su danas pevali himnu na trgu Majdan koji je u svetu postao poznat po protestima koji su doveli do pada režima ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko u nedelju je, u govoru povodom obeležavanja Dana nezavisnosti Ukrajine, objavio planove za jačanje odbrambenih potencijala zemlje ulaganjima većnim za oko 50 odsto.

Na paradi je bio i ukrajinski predsednik Petro Porošenko koji je obećao 2,2 milijardi evra za dodatno naoružavanje vojske.

Ukrajina će tim novcem kupiti borbene avione, ratne brodove i helikoptere, što predstavlja "samo skromni početak preporoda vojske", rekao je Porošenko.

"Jasno je da će u predvidivoj budućnosti uvek, nažalost, postojati opasnost od rata. Mi ne samo da treba da naučimo da živimo s tim, već uvek moramo biti spremni da branimo našu nezavisnost", rekao je Porošenko.

On je upozorio da se Ukrajina stalno suočavala sa pretnjama i stvarnim upadima na njenu terotoriju sa njene istočne granice sa Rusijom i da Ukrajinci "to nisu očekivali".
 

"Rat nam je došao sa one strane i nismo ga očekivali", rekao je Porošenko pokazujući rukom prema Rusiji, koju Kijev optužuje da finansijski i vojno podržava proruske aktiviste.

2024 © - Vesti online