Subota 23.08.2014.
17:22
Beta

Dve godine robije za skrivače obolelih od ebole

Neki odbijaju da potraže pomoć za najbliže (Foto: Ilustracija)

Poslanica Ansumana Džajah Kajkaj rekla je da je usvojena mera bila neophodna jer neke porodice odbijaju da potraže lekarsku pomoć za svoje obolele rođake. Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je u Sjera Leoneu ebolom inficirano 910 ljudi, od kojih su 392 osobe umrle.

U celoj zapadnoj Africi, najviše pogođenoj epidemijom ebole, inficirano je 2.615 osoba, od čega je 1.427 umrlo.

Agencija UN za zdravlje navela je da je ukupan broj obolelih i umrlih najverovatnije veći nego što je poznato, jer mnoge porodice kriju pacijente, u strahu da će biti odbačene od društva pošto se sazna da je neko od njih zaražen tim opakim virusom. Izolacija pacijenata obolelih od ebole je od ključnog značaja za usporavanje širenja bolesti, jer bolesni ljudi mogu da zaraze zdrave putem telesnih tečnosti - krvi, znoja ili urina.

Ne postoji zvanično priznati lek ili vakcina za tu opaku bolest, čiji su početni simptomi groznica, grlobolja, bol u mišićima i glavobolja, da bi u kasnijoj fazi bili praćeni mučninom, povraćanjem, dijarejom i otkazivanjem rada jetre i bubrega. U nekim slučajevima bolest može da bude praćena krvarenjem, i spoljašnjim i unutrašnjim.

2024 © - Vesti online