Četvrtak 21.08.2014.
21:03
Beta

EU: Nemamo pojma na šta je Vučić mislio

Ne znaju šta je na umu premijeru: Aleksandar Vučić
 

Ponovo je ukazano na poziv šefova diplomatija EU da zemlje kandidati za članstvo budu solidarne s Unijom kad je reč o sankcijama prema Rusiji.

Peter Stano, predstavnik za štampu evropskog komesara Štefana Filea, je u Briselu Beti rekao da "kad je reč o situaciji nastaloj zbog ruskih mera uperenih protiv nekih proizvoda EU, stav je EU veoma jasan i predočen je prošlog petka u zaključcima zasedanja ministara inostranih poslova Unije".

Ministri EU su tad, želeo je ka ukaže Fileov portparol, stavili do znanja da "s ciljem da se zajamči jedinstvo međunarodne zajednice i održi međunarodno pravo, Evropska unija očekuje od trećih i zemalja kandidata da se uzdrže od mera s ciljem da se iskoriste nove trgovinske mogućnosti koje prizlaze iz primene tih mera" u okviru ruskih sankcija evropskoj dvadesetosmorici.

Demarš EU Srbiji zbog Rusije, čeka se odgovor Vučića

S tim u vezi je važno imati na umu, kako je podvukao Stano, "da je ova situacija nastala zbog nezakonitih poteza Rusije, kad je ona ilegalno pripojili Krim i zbog i dalje destabilizacije Ukrajine".

"Sankcije EU (Rusiji) su zavedene na jasnoj pravnoj osnovi, ruske uzvratne mere su uvedene iz jasnih političkih pobuda i usvojene su s ciljem odmazde bez valjanog opravdanja", zaključio je Stano.

2024 © - Vesti online