Petak 22.08.2014.
08:14
D. N. Petrović - Vesti

EU zagorčava život Srbima

Treniranje strogoće: Kosovska svakodnevnica
 

Način na koji sada radi Euleks, kako se ponaša i kako se odnosi prema Srbima za nas je potpuno neshvatljiv i neprihvatljiv, sve je to daleko od prava i pravde i više liči na pijacu.

(Ne)objašnjivo

Euleksu kao da nije stalo da zaživi Briselski sporazum, da se formira Zajednica srpskih opština i da se na svim delovima Kosova, pa i na severu (zašta smo mi spremni) uspostavi vladavina zakona. Nije nam jasno šta i ko stoji iza ovakvog ponašanja - naglašava Jablanović.

Ovo za "Vesti" ističe Dragan Jablanović, predsednik opštine Leposavić i član Upravljačkog tima za sprovođenje Briselskog sporazuma. On naglašava da je Euleks trenutno nedodirljiv i da na severu Kosova, kad su Srbi u pitanju, može da radi šta hoće i hapsi koga hoće.

- Niko ne zna po kom zakonu rade, nekad se pozivaju na kosovski, nekada na francuski, katkad na engleski ili nemački, zavisno odakle je sudija, i uvek se pravdaju nekim sporazumom u četiri tačke potpisanim u vreme Borisa Tadića čiji nam sadržaj nije poznat. Po njihovim "pravilima" svakog u svako vreme mogu da uhapse, a da tek potom traže svedoke dokaze. Svedoci su postali zanimanje na severu Kosova i uopšte na Kosovu, za pare može da se dobije svakakvo svedočenje.

Po kom zakonu rade: Dragan Jablanović

- Imaju spiskove više Srba koje planiraju da uhapse, svako od nas može da bude meta i svi strepe jer se nikada ne zna šta će im pasti napamet. Nekada hapse Srbe samo da bi imali paralelu jer su uhapsili i neke Albance - objašnjava Jablanović.


On podseća da Srbi traže da isti zakoni vladaju za Srbe i za Albance.


- Srbe i za najbanalnija dela hapse i drže u pritvoru, pritvaraju ih i kada podignu optužnicu i kada više ne mogu da utiču na svedoke, a Albance puštaju iz pritvora ili ih drže u kućnom pritvoru i kad počine najteža krivična dela. Dvostruke aršine više ne možemo i nećemo trpeti - dodaje Jablanović.

Slučaj Vulović

Samo zato što je neko iz Euleksa uperio prst u njega, predsednik opštine Zubin Potok Stevan Vulović duže od mesec dana živi van Kosova i ne može da obavlja svoj posao.
- Tražimo da mu se odmah omogući da normalno radi, ako je za nešto kriv, neka odgovara braneći se sa slobode. Ovako, optužnice Eulsksa doživljavamo kao izmišljene s ciljem pritiska na viđenije Srbe da se isele s Kosova - smatra Jablanović.

 


Sve ovo je saopšteno čelnicima Euleksa i Vladi Srbije. Razgovori sa Euleksom biće nastavljeni danas, a stvari bi trebalo da se raščiste do 29. avgusta. Konačnu odluku o daljoj (ne)saradnji s Euleksom doneće odbornici sve četiri skupštine opština. Srbi sa severa veruju da ih Beograd razume i da ih neće terati da popuštaju u sprovođenju Eovog bezakonja.

2024 © - Vesti online