Četvrtak 21.08.2014.
20:04
Beta

Britanci traže ubicu američkog novinara

Ubica novinara Džejmsa Foli je, navodno, iz okoline Londona
 

Organizacija Islamska država Iraka i Levanta (ISIS), koja kontroliše delove Iraka i Sirije, objavila je nedavno video snimak na kojem jedan od njenih pripadnika odrubljuje glavu zarobljenom novinaru Foliju i govori na engleskom jeziku.

Britanski premijer Dejvid Kameron je ocenio da je maskirani džihadista verovatno Britanac, a lingvisti kažu da akcenat ubice ukazuje da je on iz okoline Londona. Neimenovani bivši zarobljenik ISIS-a, kojeg su ekstremisti držali u gradu Raka u Siriji, izjavio je za list Gardijan da bi to mogao biti jedan od nekoliko britanskih islamista, zaduženih za čuvanje talaca, koje su taoci zvali "Bitlsima".

Lingvista Džon O'Regan sa londonskog Instituta za obrazovanje, rekao je danas da će verovatno biti analiziran snimak ubičinog govora koji će potom biti upoređen sa snimcima glasova raznih osumnjičenih. O'Regan je rekao da ekstremista govori engleski sa "multikulturalnim londonskim" akcentom, ali da reči izgovara u skladu sa jezičkim pravilima, što znači da je njegov govor na snimku pažljivo osmišljen.

"Ta osoba je baš obraćala pažnju na stil", ocenio je O'Regan.

Prema njegovim rečima, čak i da način govora sa snimka ne odgovara načinu na koji ta osoba govori u stvarnosti, "ima dovoljno elemenata u akcentu" da se pouzdano kaže ko bi to mogao da bude. O'Regan je međutim rekao da je za sklapanje slagalice potrebno još informacija i dodao da glasovni ekvivalent otiska prstiju ne postoji.

Amerikanci pokušavali da spasu novinara, ali...

2024 © - Vesti online