Utorak 06.04.2010.
16:02
Srna

Hodorkovski:Nisam ukrao 30 milijardi dolara

Nekada najbogatiji Rus, danas iza rešetaka:Mihail Hodorkovski

Hodorkovski, nekada najbogatiji čovek u Rusiji, uhapšen je 2003. godine, kada se sukobio sa administracijom tadašnjeg predsednika Vladimira Putina.

On trenutno služi kaznu od osam godina zatvora zbog utaje poreza. Ovakva presuda mu je izrečena posle suđenja koje su njegove pristalice okarakterisale kao farsu.

Državni tužioci su tokom prethodne godine izlagali pred sudom u Moskvi dokaze da je Hodorkovski od 1998. do 2003. godine ukrao 30 milijardi dolara i proneverio 17 milijardi dolara, dok je bio na čelu kompanije „Jukos".

Bivši milijarder danas je odbacio ove optužbe i ocenio da tužioci nisu predstavili valjane dokaze.

On je zatražio da sud odbaci ovaj „fabrikovani slučaj".

„Smatram da je ovaj slučaj politizovan i korumpiran i da su ga izrežirali moji protivnici kako bi sprečili da budem oslobođen", rekao je 46-godišnji Hodorkovski u obraćanju sudu.

On je dodao da je „optužen da je ukrao 350 miliona tona nafte, po informacijama dobijenim od izvora koji nisu imenovani u istrazi".

Hodorkovski je tvrdio da su optužbe nelogične, pošto bi bilo nemoguće ukrasti 350 miliona tona nafte, jer je to više nego što je „Jukos" proizveo u periodu koji je obuhvaćen optužnicom.

2024 © - Vesti online