Četvrtak 21.08.2014.
06:37
M. Roknić - Vesti

Srdačno ćutanje o pravoslavnima

Novi pristup starim problemima: Josip Bozanić i Porfirije Perić
 

Šta je bio sadržaj razgovora upakovanih u "okolnosti crkvenog i društvenog života u Hrvatskoj" ostalo je prećutano i, barem pravoslavnim vernicima, neobjašnjivo.
 

Da se mole za mir u Ukrajini i Bliskom istoku, to još mogu razumeti, ali da im crkveni

Razgovor gluvih

Mitropolit Porfirije je u govoru prilikom ustoličenja na čelo zagrebačke Mitropolije istakao da "dolazi otvorena srca, nastojeći primeniti tri načela - dijalog, praštanje i pomirenje".
Još je otvoreno pitanje - hoće li za to imati sagovornike u Zagrebu? Ako je suditi po prvom susretu sa kardinalom Bozanićem, sva je prilika da će to biti razgovori gluvih.

dostojanstvenici nisu ništa poručili o nemiru u kome žive u Hrvatskoj, to već teško mogu da shvate.

Da su kardinal i mitropolit srdačno razgovarali o "svim aktuelnim pitanjima", a da ni reči ne kažu o grubom zakidanju prava srpske manjine, o antićiriličnoj kampanji iza koje stoje upravo katolički biskupi, čiji je doprinos antisrpskoj harangi u Hrvatskoj poslednjih meseci sasvim otvoren i otrovan.


Možda mitropolit Porfirije u prvoj poseti svom domaćinu, kardinalu Bozaniću nije želeo da se izlaže neugodnostima koje bi postavljanje tih pitanja sigurno izazvalo, ali sasvim je sigurno da ih u budućim kontaktima neće moći izbeći.


Pogotovo što je u svom prvom intervjuu hrvatskoj novinskoj agenciji Hina, uoči posete Zagrebačkoj nadbiskupiji, Porfirije rekao da "Srbi nemaju drugog pisma. Onaj ko se zalaže za ukidanje ćirilice... zapravo nastoji ukinuti i srpski kulturni i nacionalni identitet".
Naravno, bilo bi zanimljivo čuti i kako bi tekao dijalog dvojice prelata o Alojziju Stepincu, za koga je kardinal Bozanić više puta ponovio da je "bezgrešan", a koji je o NDH govorio da je "Božje delo", a za pravoslavlje da je "najveće prokletstvo Evrope".

Oprezno o vrućim temama

Komentarišući tvrdnje izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske o menjanju nacionalne slike i pokatoličenju pravoslavaca u Hrvatskoj, Porfirije je agenciji Hina rekao da o tome "nema egzaktne podatke, ali želi da verovuje da je prozelitizam daleka prošlost". Na pitanje o mogućoj kanonizaciji kardinala Stepinca, mitropolit se "pokrio" odgovorom da "deli mišljenje patrijarha srpskog Irineja da svetac, kojoj god crkvi pripadao, mora biti ličnost svetla i sveta za svu braću u Hristu".

2024 © - Vesti online