Sreda 20.08.2014.
19:24
Beta

Sever Kosova traži pravdu za Srbe: Skandalozni potezi Euleksa

Čelnici lokalnih samoprava traže od Euleksa i međunarodne zajednice da za Srbe važe ista prava kao i za ostale građane kosmeta
 

"Dok se Albancima, optuženima za najteže krivična dela, omogućava odbrana sa slobode i u najgorem slučaju određuje kućni pritvor, za Srbe važe posebna Euleksova 'lex specialis' pravila, a to je da su krivi dok ne dokažu suprotno", navodi se u otvorenom pismu.

Dokument su potpisali gradonačelnici, predsednici skupština opština, predsednici privremenih organa sa severa Kosova i načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga.

U pismu se navodi da je poražavajuće da se "ni garancije Vlade Srbije za odbranu sa slobode ne uvažavaju, a da mogućnosti instrumenta kaucije i drugih garancija odbrane sa slobode, ne važe samo za Srbe".

"Zatečeni smo i šokirani poslednjim postupcima misije vladavina prava prema suprugama sadašnjeg i bivšeg predsednika opštine Zubin Potok koje su uznemiravane i više časova saslušavane u prostorijama misije Euleks u južnom delu Kosovske Mitrovice, iako su prethodno uredno dale izjave KPS-u", ocenili su čelnici lokalnih samouprava na severu Kosova.

Dodaje se da se potezima Euleksa, i pored opredeljenosti i napora Vlade Srbije i rukovodstva četiri opštine sa severa Kosova i Metohije da se Briselski sporazum sprovede u celosti, indirektno dodatno otežava sprovođenje sporazuma.

Potpisnici pisma su najavili da će, na zahtev građana i predstavnika lokalnih samouprava, u petak 29. avgusta, biti održana zajednička sednica odbornika četiri opštine sa severa KiM na kojoj će biti razmatrana novonastala situacija i doneti zaključci o daljem delovanju.

"Očekujemo od misije Euleks da u međuvremenu, sa predstavnicima lokalnih samouprava, održi sastanak na kojem bi se razgovaralo o pravičnosti primene vladavine prava", navodi se u pismu.

2024 © - Vesti online