Sreda 20.08.2014.
13:22
Srna, danas.rs

"Vode se borbe za duše balkanskih muslimana"

Foto: Ilustracija
 

"Imajući sve unutrašnje i spoljašnje okolnosti u vidu, teško je u dogledno vreme predvideti smanjivanje etnokonfesionalne distance i tenzija između muslimana i nemuslimana na prostoru bivše Jugoslavije", rekao je Tanasković, koji je i novi ambasador Srbije pri Unesku.

On je za beogradski dnevnik "Danas" istakao da događaji na Bliskom istoku objektivno doprinose frustraciji i radikalizaciji muslimana svuda u svetu, pa i na prostoru bivše Jugoslavije, tim pre što, posebno kod znatnog dela muslimana-Bošnjaka u BiH i u susednim krajevima Srbije, pa donekle i Crne Gore, vlada nezadovoljstvo njihovim položajem.

Glavoseču nasledio drugi krvolok

"Kod njih vlada nezadovoljstvo položajem u teritorijalno-političkoj konfiguraciji ovog prostora posle raspada Jugoslavije, kome su i njihova tadašnja vođstva izdašno doprinela, sanjajući neke posve drugačije snove o konačnom ishodu", dodao je Tanasković.

Govoreći o odlasku muslimana iz regiona na ratišta na Bliskom istoku, Tanaksović je ocenio da povećanje broja Albanaca sa Kosova i Metohije koji odlaze u džihad predstavlja zabrinjavajući simptom radikalizacije islama na Balkanu, a posebno na bivšem jugoslovenskom prostoru, kao i stranog uticaja.

Tanasković napominje da je albansko-srpski istorijski sukob oduvek, pogotovo sa albanske strane, imao i naglašenu dimenziju verske netrpeljivosti, ali da su tek posljednji separatistički rat i njegove posledice doveli do toga da se ekstremni, a odskora i "džihadistički" vid islama šire programski "zapati" na Kosovu i Metohiji kao dio "panislamističke internacionale".

2024 © - Vesti online