Utorak 19.08.2014.
12:40 >> 14:40h
unian.net, Vestionline, Beta

Nastavljaju se žestoke borbe u Donjecku

Ne prestaju borbe ukrjainskih i proruskih snaga na istoku Ukrajine
 

"Ukrajinske snage nаstаvljаju dа nаpаdаju teroriste nа periferiji Donjecka i Lugаnska, u mestima Gorlovka i Pervomаjsk", rekаo je portparol Ukrajinskog saveta za nacionalnu bezbednost Andrej Lisenko nа brifingu u Kijevu.

"Naše snage nastoje da zadrže položaje, da osujete kontraofanzivu terorista, naveo je Lisenko.

Ukrajinska vojska osvojila veliki deo Ilovajska, kod Donjecka

Ukrajinska vojska zauzela je najveći deo grada Ilovajska, kod Donjecka, čime je stegla obruč oko ključnog uporišta proruskih snaga na istoku Ukrajine,
saopštili su zvaničnici vlade u Kijevu.

 

Ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov naveo je na svom nalogu na fejsbuku da je jedan vojnik poginuo, a da ih je četvoro ranjeno, kada je jedinica dobrovoljaca napadnuta dok je na ulazu u taj grad.

 

Komandant bataljona Donjecke oblasti Semion Semenčenko, koji je takođe ranjen u tom napadu, rekao je da su vladine snage uništile tri kontrolna punkta proruskih separatista i četiri pozicije za napade, a da sukobi i dalje traju.

 

Ukrajinska vojska svoje napore fokusirala je u poslednje vreme na opkoljavanje Donjecka, najvećeg grada koji kontrolišu pobunjenici. Sukobi se odvijaju i na ulicama Luganska, a ukrajinske snage danas su navele da su osvojile jednu četvrt u tom gradu.

Artiljerijska paljba i dalje se čuje kod železničke stanice Makivke, gde su se meštani sakrili od sukoba, javlja agencija i dodaje da je kod tog mesta novinar Frans presa video tela jedne žene i dva muškarca.

U drugom uporištu pobunjenika, Lugansku, ukrajinska vojska navodi da je pronašla tela 15 civila na mestu gde je juče napadnuta kolona izbeglica.

Pročitajte još:

Foto: ilustracija

* Lugansk: 15 mrtvih u napadu na izbeglički konvoj

* Lugansk: Ukrajinci zauzeli zgradu policije

* EU: Rusijo, povuci vojsku koju šalješ kao humanitarnu pomoć

* Prorusi oborili ukrajinski avion

2024 © - Vesti online