Ponedeljak 18.08.2014.
08:18
J. L. P. - B. Đ.

Nikad veće gužve na prelazima: Haos zbog loše pripreme

Ko je kriv za "limenu lavinu": Prelaz na Horgošu
 

Svima koji putuju ka EU preko graničnih prelaza ka Mađarskoj i Hrvatskoj savetuje se da koriste alternativne prelaze Kelebija, Bački Vinogradi, Bački Breg i Đala, gde su zadržavanja do 45 minuta. Jedan od razloga za toliko čekanje, kako kažu na samim graničnim prelazima, jeste nešto stroža kontrola na Batrovcima i Horgošu jer se na njima ulazi u Evropsku uniju. Zbog toga je formirana kolona vozila između graničnih prelaza, pa srpski graničari sporije propuštaju vozila.


Međutim, kako saznaju "Vesti" u graničnoj policiji, ovakva situacija je mogla da se izbegne.


- I ranije je ovoliki broj vozila prolazio kroz Srbiju i zagušivao granične prelaze. Međutim, nikada ovakvih gužvi nije bilo. Razlog je što ove godine nije dogovoreno sa hrvatskim i mađarskim vlastima da se tokom letnjih meseci zbog velikog broja vozila primenjuje takozvani skraćeni postupak na granici, kako bi vozila što pre prolazila. Takođe, vozila se ne preusmeravaju na alternativne granične prelaze. Ne sećamo se kada se po četiri-pet sati čekalo na graničnim prelazima - saznaju "Vesti".


Na graničnim prelazima iz pravca Bugarske mnogo su manje gužve. Tokom vikenda čekalo se oko 40 minuta na ulazak na zemlju, dok se na ostalim prelazima, kao i na Preševu, čekalo od pola sata do sat vremena.

Gužve i kroz Srbiju

Povećan broj turista i Turaka koji se vraćaju u Nemačku gde rade napravio je probleme i na putevima kroz Srbiju. Zbog radova na nekoliko deonica Koridora 10, pogotovo ispod niša i kroz Grdeličku klisuru, stvarale su se kilometarske kolone na suženjima puteva zbog radova. Slično je bilo i na autoputu Beograd-Subotica, kod mosta na Beškoj, čija je jedna strana bila zatvorena, pa je saobraćaj preusmeren na drugu stranu mosta.

2024 © - Vesti online