Ponedeljak 18.08.2014.
08:00
AutoPortal.rs

Stogodišnjaci za volanom

Stogodišnjaci za volanom nisu retkost u Velikoj Britaniji

Velika Britanija, kao i gotovo svaka zemlja na svetu, ima stanovništvo koje je sve starije, usled pada nataliteta. Nedavno je u ovoj zemlji sprovedeno istraživanje koje je pokazalo da vozaču dozvolu i dalje poseduje oko 200 osoba koje su starije od 100 godina.

Zanimljiva je priča gospodina Harija Karca, koji je stariji od 100 godina a aktivan vozač je već 86 godina. Ipak, on ne poseduje vozačku dozvolu niti ju je ikada imao. Razlog tome je činjenica da je on počeo da vozi još 1927. dok su testovi i polaganje vožnje uvedeni tek 1935.

Isto istraživanje je pokazalao i da u Velikoj Britaniji trenutno ima oko 4 miliona osoba starijih od 70 godina koje imaju vozačku dozvolu što je blago povećanje u odnosu na rezultate iz 2012. Procenat onih koji i dalje poseduju vozačku dozvolu a imaju 90 i više godina se povećao za čak 10 procenata.

Osobe starije od 70 godina moraju znatno češće da odlaze na lekarski pregled kako bi im važenje vozačke dozvole bilo produžena a u većini slučajeva od procene doktora zavisi na koliko godina će vozač dobiti produženje, ako ga uopšte i dobije.

2024 © - Vesti online