Nedelja 17.08.2014.
00:27
b92.net

Da li i vi radite na crno?

Ne postoji tačan podatak o tome koliko ljudi radi na crno, brojka se kreće od 300.000 pa do milion radnika (Foto: Ilustracija)
 

Najviše neprijavljenih radnika je u građevinskoj, trgovinskoj i ugostiteljskoj delatnosti te inspektori rada upravo tu i imaju najvise posla.

U Srbiji ukupno radi 250 inspektora rada. Za prvih 6 meseci 2014. izvršeno je 17.000 nadzora. U 2013. godini - 1250 prekršajnih postupaka pokrenuto je protiv poslodavaca.

"Prilikom vršenja nadzora i utvdjivanja izriču se dve mere, prvo im se nalaže da zaključe ugovor na neodredjeno vreme, a druga je podnošenje krivičnog postupka", kaže Goran Marković, načelnik odleljenja za drugostepeni postupak.

"Nije stvar u tome da mi nekog kaznimo i zatvorimo, stvar je u tome da obezbedimo mehanizam , i uslove da se njemu isplati da prijavi radnika, novim merama subvencija vlada je pomogla i očekujem rezultate", kaže ministar rada Aleksandar Vulin.

Radnici koji rade na crno nemaju pravo na besplatno lečenje, ne ide im staž, nemaju pravo na kredite, a neće moći da ostvare pravo na penziju.

U razvijenijim zemljama postoje jedinstveni registri poslodavaca i onaj ko se jednom nađe na listi da drži neprijavljene radnike ne može ni da pomisli da dobije kredit ili neku državnu subvenciju. U Srbiji jos uvek nije takva situacija.

2024 © - Vesti online