Subota 16.08.2014.
10:32
Beta

Merkel Putinu: Okončaj slanje vojske u Ukrajinu

U telefonskom razgovoru Merkelova ispostavila zahteve Putinu
 
 

Portparol kancelarke Štefan Zibert naveo je u saopštenju da su Merkel i Putin razgovarali  telefonom uoči sastanka ministara spoljnih poslova Rusije, Ukrajine, Nemačke i Francuske u nedelju, koji ima za cilj da smiri napetost na istoku Ukrajine.

Zibert je rekao da je Merkel, "radi pripreme prekida vatre o kojem mora biti sporazuma što je pre moguće, tražila od predsednika Rusije da doprinese smirivanju" i "posebno da okonča dotok vojne robe, vojnih savetnika i naoružanog osoblja preko granice u Ukrajinu".

Merkel je takođe izrazila nadu da će konvoji s humanitarnom pomoći uskoro stići na odredišta.


SAD pozvale Rusiju da obvustavi "provokacije" u Ukrajini

SAD su u petak pozvale Rusiju da obustavi svoje "provokacije" u Ukrajini, uz procenu da je "krajnje opasna i provokativna" povećana aktivnost Rusije poslednjih nekoliko nedelja da destabilizuje Ukrajinu.

"Radimo na tome da prikupimo više pojedinosti povodom izveštaja o tome da su snage bezbednosti Ukrajine onesposobile vozila u ruskom vojnom konvoju na ukrajinskom tlu", rekla je Kejtlin Hejden, predstavnica Saveta za nacionalnu bezbednost predsednika Baraka Obame.

"Za sada nismo u položaju da potvrdimo te informacije", dodala je ona u saopštenju.

Ministri odbrane Rusije i SAD, Sergej Šojgu i Čak Hejgel, u petak su prvi put razgovarali telefonom od kraja aprila, saopšteno je u Vašingtonu.

2024 © - Vesti online