Subota 16.08.2014.
10:52
Srna

Izetbegović pod prismotrom američkih obaveštajaca

SAD bi iz straha mogle da učine sve da smene Bakira Izetbegovića
 



Izetbegovićevo ponašanje američki obaveštajci prate od kraja jula, odnosno kada je počeo da oštro osuđuje američku podršku izraelskoj antiterorističkoj akciji u Pojasu Gaze i otvoreno zapretio SAD i ostalim "zapadnjacima" da će "reagovati kako treba onda kada muslimani u svetu budu dovoljno jaki", navodi "Pres".

Pozivajući se na odlično obaveštene izvore, list piše da je američko stavljanje Izetbegovića na listu "bezbednosno interesantnih" islamskih i verskih lidera dodatno pojačano njegovim nedavnim hvalospevima na račun novog turskog predsednika Tajipa Erdogana.

Američke tajne službe, posebno CIA i NSA, aktivnije nego ikad počele su da razmatraju i pretnje koje za američku bezbednost i interese predstavljaju radikalni islamisti sa Balkana, pre svega, oni iz BiH, tvrde sagovornici "Presa"

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić potvrdio je da nedavne izjave i postupci Izetbegovića nisu ostali neprimećeni u SAD.

Kesić je naveo da se Izetbegovićeve izjave direktno suprostavljaju interesima SAD, posebno onima koji se povezuju sa situacijom u Izraelu, a da se takvo ponašanje u Vašingtonu smatra ozbiljnim upozorenjem da u BiH postoji proces radilkalizacije muslimana koji može da ugrozi američke interese u Evropi.

Analitičar Devad Galijašević tvrdi da nije isključeno da će Amerikanci, zbog straha od radikalizma, učiniti sve da Izetbegovića smene sa funkcije člana Predsjedništva BiH.

2024 © - Vesti online