Subota 16.08.2014.
06:36
E. V.

Za sat klanja dobijali dodatnih 100 kuna

Na ostrvu Pag pobijeno oko 800 Srba
 

Predsednik Udruženja "Jadovno 1941." Dušan Bastašić podsetio je da je na Pagu pobijeno najmanje 791, a na Velebitu 1.500 žrtava.
 

tBez ikakvih spomen-obeležja

Danas na ostrvu Pagu, na mestu nekadašnjeg logora, nema spomenika koji bi podsećao na stravičnu sudbinu najmanje 8.020 ljudi, nedužnih žrtava - Srba i Jevreja, pobijenih u leto 1941. godine.
Spomen-ploča u uvali Slana, obnovljena pre tri godine, razbijena je nakon dva dana, a ona obnovljena prošle godine uništena je nakon desetak dana i do danas nije obnovljena.

- Zgrožene monstruoznošću zločina, brojem pobijenih zatočenika, italijanske okupacione snage preuzele su od NDH civilnu i vojnu vlast na tom području i naredile zatvaranje logora smrti - kaže Bastašić za Srnu.


Dodatni razlog za zabrinutost Italijana bio je masovni ustanak Srba u Lici protiv ustaške tiranije.
- Želeći da unište tragove zločina i pobiju ostatak zatočenika u kratkom roku, ustaški naredbodavci su motivisali dželate sa dodatnih 100 kuna po satu klanja. Noć uoči katoličkog praznika Velike Gospe, zločinci su u uvali Slana na ostrvu Pagu poklali preostale zatočenike, muškarce, žene i decu - podseća Bastašić.


On kaže da su ustaški zločinci sutradan ujutro, 15. avgusta, dovršili krvavi pir, nakon čega su se, pijani i krvavih uniformi, priključili procesiji koja se kretala ulicama Paga i završila u katoličkoj crkvi u centru grada.
 

Hrvati kriju tragove zločina

Na mestu logora Jadovno u proteklom ratu porušeno je spomen-obeležje, a tela žrtava i dalje leže neekshumirana. Pre dve godine, potomci žrtava su na mestu nekadašnjeg logora postavili i osveštali časni krst.
- Danas, 73 godine kasnije, gotovo niko se neće setiti klaonice koja se dogodila 15. avgusta 1941. na Velebitu i na Pagu. Među mnogobrojnim potomcima žrtava, uspomenu na njih čuva tek nekoliko njih - poručuje Bastašić.

- Gotovo u isto vreme, ustaše su u logoru Jadovno, na Velebitu, mitraljezima streljale oko 1.500 preostalih zatočenika i zatrpale ih u jame iskopane u samom logoru - navodi Bastašić.


On dodaje da su italijanski vojni sanitarci na mestu zločina na Pagu ekshumirali i spalili 791, kako su zabeležili, "sveže zakopani leš". Među ovim žrtvama bilo je 407 muškaraca, 293 žene i 91 dete. Njihov pepeo zatrpan je u paškom kamenjaru.

2024 © - Vesti online