Subota 16.08.2014.
08:00
personal magazin

NASA traži planete pogodne za život

Zahuktava se potraga za novim planetama na kojima jemoguć život
 

NASA sve više fokusirana na pronalaženje planeta na kojima je moguć život, pogotovo posle novog tehnološkog otkrića.

Potraga za vanzemaljskim životom već decenijama podrazumeva osluškivanje svemira i iščekivanje signala koji bi mogli da dolaze iz dalekih civilizacija. Međutim, nedavno revolucionarno otkriće u domenu svemirske tehnologije preusmerilo je pažnju naučnika sa osluškivanja prema traženju planeta na kojima je moguć život, pa makar i u svom najprimitivnijem obliku. U sedištu NASA-e, ovde u Vašingtonu, nedavno je održana panel diskusija na ovu temu.

Kada je NASA 2009. godine lansirala svemirski teleskop Kepler, naučnici su saznali nešto novo – i bitno, kaže direktor Naučnog instituta za svemirski teleskop, Met Maunten.

“U našoj galaksiji se nalazi najmanje 100 milijardi planeta što mi nismo znali do pre 5 godina”, kaže Maunten.

Kepler i drugi moćni teleskopi naravno ni danas ne mogu da vide te planete, s obzirom da su previše blede, zbog svetlosti koje dopire od njihovih zvezda.

Međutim, naučnici mogu da izmere promene u tim svetlosnim zracima kada prolaze ispred zvezda i da na osnovu prolaska svetla kroz njihovu atmosferu odrede šta se nalazi unutra. Džon Gransfeld je astrofizičar u NASA-i i bivši astronaut.

“Ako posmatramo Zemlju, vidimo naše nebo, koje je plavo, vidimo tragove kiseonika, ugljen-dioksida, sumpor-dioksida iz vulkana i možda bismo čak videli i znak da postoji biljni život. Vidimo to tako što seciramo svetlo na njegove sastavne delove”, objašnjava Gransfeld.

Gotovo ni jedna od do sada otkrivenih planeta ne liči na Zemlju. Ili su prevelike, ili premale, ili preblizu njihovom suncu ili previše daleko da bi na njima bio moguć život. Međutim, astrofizičarka Sara Siger kaže da su male planete, veličine Zemlje, veoma uobičajena pojava.

“Tražimo biološke znake, gasove koje proizvodi život, gasove koji ne pripadaju atmosferi”, priča Siger.

U saradnji sa Evropskom svemirskom agencijom i naučnicima iz drugih zemalja, NASA je napravila novu generaciju svemirskih teleskopa koji bi mogli da pronađu dokaz da vanzemaljski život postoji.

Svemirski teleskop Džejms Veb, koji bi trebalo da bude pušten u rad 2018. godine, imaće osetljivost i rezoluciju bez presedana, i u mnogome će unaprediti spetkroskopske analize udaljenih zvezda i planeta.

Glavna naučnica u NASA-I Elen Stofan kaže da agencija takođe planira da potraži život na Jupiterovom mesecu Evropa, na kojem se možda ispod ledene površine nalazi okean.

“Znamo gde da idemo i šta da merimo u našem solarnom sistemu i trenutno to i radimo. Kada gledamo izvan našeg solarnog sistema, znamo da smo na pravom putu i da merimo ono što treba i na ivici smo da saznamo toliko toga”,kaže Stofan.

Naučnici kažu da postoji veoma visoka verovatnoća da će pronaći planetu dovoljno sličnu Zemlji. A to bi moglo da pruži odgovor na pitanje: koliko je teško životu da pronađe uporište u univerzumu?

2024 © - Vesti online