Četvrtak 14.08.2014.
20:10
Beta

Organizatori demantovali: Bez neonacista na novobečejskom festivalu

Oštra kritika na račun opštine Novi Bečej zbog nastupa neonaciste Balaža Sive
 
"Mi to sigurno nećemo dozvoliti, a drugo, to nije javni koncert, ni javni skup, već skup predviđen samo za članove udruženja. Na tom festivalu sviraće se narodna, zabavna muzika i slično, ali neće biti pozvane ni grupe slične grupi 'Romantično nasilje'", kazao je Erdman agenciji Beta.

LDP i DSS: Zabraniti nastup neonaciste

Vanparlamentarne stranke LDP i DSS Liberalno-demokratska partija zatražile su danas od nadležnih državnih organa da zabranenastup mađarskog neonaciste Balaža Sive na muzičkom festivalu u Novom Bečeju. Kako su istakli, najava nastupa mađarskog neonaciste je "neprihvatljiva i u potpunoj suprotnosti sa principima poštovanja ljudskih i manjinskih prava, multikulturalnosti i zabrane diskriminacije i širenja govora mržnje".

On je rekao da nema saznanja ko je plasirao informaciju o nastupu neonacističkog benda iz Mađarske, ali je ukazao da je takvih najava bilo i ranijih godina pred održavanje festivala.

"Poznata mi je ta grupa, oni su u nekoliko navrata već svirali na ovom području, ali mi s njima, i ja lično nemam nikakav kontakt. I ranijih godina je bilo sličnih najava, ali niti smo ih zvali, već nećemo ni dozvoliti nastup ni njima, ni sličnima", kazao je Erdman.

Predsednik opštine Novi Bečej Saša Šućurović kazao je da je Novi Bečej oduvek bila multietnička sredina koja je poštovala prava svih nacionalnih zajednica i da je, kako je naveo, pravo čudo to što postoje pokušaji da se takvi događaji održe u toj opštini.

"Mi smo proverili s Ministarstvom unutrašnjih poslova i taj skup njima nije prijavljen, a samim tim ne znamo ni hoće li biti održan. Mi kao lokalna samouprava nismo učestvovali u tome i nikakva zvanična saopštenja nismo dobili i nadamo se da do takvog skupa neće ni doći", kazao je Šućurović agenciji Beta.

2024 © - Vesti online