Petak 15.08.2014.
01:38
Z. Marjanović - Vesti

Dama jurišala na Guču

Trubu svira od malih nogu: Danijela Veselinović

- Otac je bio vozač i imao je želju da nauči da svira trubu. Kupio je, ali nikada nije naučio da svira jer nije imao ni vremena da se posveti muzici. I tako, dok su se druge devojčice igrale lutkama, ja sam se igrala očevom trubom pokušavajući da iz nje izvučem bilo kakav ton. Vremenom mi je to i uspelo, a potom, što je u ariljskom kraju normalno, rodila i želja za nešto što je mnogo više od igre -objašnjava Danijela kako je započela da svira trubu.


Dečja igra ubrzo se pretvorila u Danijelinu želju da osnuje svoj orkestar što joj je u februaru 2003. godine i uspelo. Pored Danijele, kakva je praksa u ariljskom kraju, orkestar čine njena rođena braća, Milan i Slobodan, pa brat od ujaka Dragan Jevtović i još nekoliko Jevtovića i Veselinovića iz šire porodice, a na predlog braće orkestar je dobio ime "Danijela". Najmlađi član orkestra prilikom osnivanja bio je Bojan Veselinović koji je tada imao šest godina.
 

Orkestar "Danijela" osnovan u februaru 2003. godine
 

- U međuvremenu sam završila srednju muzičku školu u Kraljevu, a potom sam upisala Akademiju umetnosti u Novom Sadu. Trenutno sam na trećoj godini studija na odseku za trubu, a orkestar se okuplja onda kada imamo vremena. Sviramo muziku koja se neguje u ovim krajevima, ali ponekada zasviramo i ozbiljnu muziku, džez, pa i rok muziku i ta naša okupljanja su za pamćenje - kaže Danijela koja je, po oceni braće, veoma stroga kapelnica koja u svakom trenutku zna šta hoće.


 

Pobrali aplauze u Guči
 

Upornošću i talentom orkestar "Danijela" je do sada osvojio mnoge nagrade, ali najznačajniji uspeh je bio na Zlatiboru, na ovogodišnjem predtakmičenju za Sabor trubača gde su osvojili prvo mesto koje ih je dovelo do Guče.

Trema

- Kada smo izašli na pozornicu i ugledala toliku publiku noge su mi se odsekle od treme. Međutim, to je trajalo dok iz trube nisu izašli prvi tonovi. Istina, nismo osvojili Zlatnu trubu i neku od nagrada, ali zar ima veće nagrade u godinama u kojim smo da se takmičimo sa takvim majstorima trube. Doživeli smo veliki uspeh, ali će biti i većih jer sam sada sigurna da ću na nekom od narednih Sabora osvojiti Zlatnu trubu koja je san svakog trubača.

 

Svirke po veseljima

- Mladi smo, složni, talentovani. Zabavljamo ljude na veseljima i, kako se pokazalo, hiljade zaljubljenika u trubu u Guči koja nas je podržala iz sve snage i dala nam krila da usavršavamo muziku koji izvodimo - kaže Danijela.

2024 © - Vesti online