Petak 15.08.2014.
02:22
Vesti

Baliozijan špijun KGB

Ime arhiepsikopa Agana Balozijana nađeno u arhivi Ruske obaveštajne službe

To ime nalazi se u papirima bivšeg arhivara KGB i prebega Vasilija Mitrohina. Dokumenti su do prošlog meseca držani u arhivu Koledža "Čerčil" u Engleskoj.


Rođen u Siriji 1946. godine, pokojni arhiepiskop Baliozijan stigao je u Australiji 1975. i služio kao glavni vikar eparhije Jermenske crkve, da bi, sedam godina kasnije, bio postavljen za primata.

Arhiepiskop Baliozijan bio je izuzetno cenjen verski lider i vrlo dobro poznata ličnost iz Čatsvuda u Sidneju. Bio je snažno privržen ekumenizmu, radeći na saradnji i čvršćem povezivanju hrišćanskih crkava.


Bio je prvi predsednik Nacionalnog saveta crkava Australije od 1994. do 1997. i predsednik Ekumenskog saveta NSNj od 2005. do 2007. Predstavljao je Jermensku crkvu u Svetskom savezu crkava.


Godinje 1995, arhiepiskop Baliozijan dobio je medalju australijskog reda "kao znak priznanja za službu u jermenskoj zajednici", kao medalju uz stogodišnjicu, ponovo za službu zajednici.

Uticaj u Svetskom savezu crkava

Britanski istoričar Kristofer Endrju, specijalizovan za špijunažu, koji je sa Mitrohinom sarađivao za dve svoje knjige, tvrdi da je KGB za vreme hladnog rata regrutovao značajan broj predstavnika u Svetskom savetu crkava, mahom iz Ruske pravoslavne crkve, ali takođe i drugih denominacija. Time su postigli "značajne uspehe" pri uticaju na politiku Saveta.


Međutim, Mitrohinovi papiri o špijunskim operacijama KGB u Australiji terete arhiepiskopa Baliozijana da ga je sovjetska obaveštajna služba regrutovala 1973, dok se nalazio na studijama teologije u Jerevanu, glavnom gradu Jermenije, koja je tada bila deo Sovjetskog Saveza.


Prema Mitrohinovim beleškama, Agan Baliozijan počeo je da radi kao agent KGB dok je 1974. studirao i predavao u Jerusalimu i zatim održavao "redovne kontakte u tri zemlje". Navodi se da je nastavio da sarađuje sa KGB kad je prebačen u Jermensku crkvu u Australiji.

Sahrana

Arhiepiskop Baliozijan umro je septembra 2012. Sahrani u Jermenskoj apostolskoj crkvi u Častvudu prisustvovalo je oko 600 ljudi, uključujući i tri nadbiskupa iz Jerusalima i brojne političke figure iz Novog Južnog Velsa.
Liberalni član parlamenta Džonatan O'Di pozdravio je njegovu predanost interreligijskom dijalogu, kao i oratorskim sposobnostima.

Međutim, prema Mitrohinovim papirima, delovanje arhiepiskopa ocenjeno je u Moskvi kao nezadovoljavajuće. U trećem odeljenju direkcije KGB za inostranu špijunažu, odgovornom za operacije u Australiji, zaključeno je da arhiepiskop Baliozijan "nema dovoljno operativne obuke" i onda je njegov posao prekinut.


Tačan datum razlaza Baliozijana od KGB ne navodi se kod Mitrohina i nije jasno da li je on osamdesetih godina imao bilo kakve sledeće poslove za sovjetsku špijunsku službu.


Mitrohin je za Britance naveo podatke iz dosijea KGB po kojima je sovjetska bezbednosna organizacija podrazumevala značajne napore da se za nju regrutuje što više informatora i agenata, posebno iz crkava koje su značajnije prisutne u bivšem Sovjetskom Savezu.

2024 © - Vesti online