Četvrtak 14.08.2014.
04:28
Z. Gligorijević - Vesti

Švajcarci u Pomoravlju

Bora Dugić sa orketsrom
 

- Volim etno muziku i sviram je po inostranstvu sa raznim bendovima. Nadam se da će narednih godina biti umetnika iz još više zemalja, a očekujemo i hor iz Rusije. Njihov nastup je bio ugovoren i za ovu godinu, ali su nas omele poplave, pa smo manifestaciju odložili, a oni su imali ugovorene nastupe u drugim zemljama. Naredne godine planiramo i međunarodni festival vatrometa i još puno iznenađenja - izjavio je za "Vesti" Dušan, koji svira u grupi Balkan lovers, ali koji neguje i etno džez zvuk sa grupom Stoiks jer je prestao da svira i peva narodnu muziku.
 

Očeve suze

Braća Goran i Dušan Stojadinović žive sa porodicama u Luganu. Njihova majka Slavica vlasnik je picerije Golozone već 15 godina, a otac Aleksandar, koji je kao pevač Jugodiska i Jugotona dobio umetničko ime Aca Jezerac, a od RTS-a Aca Resavac, živi na relaciji Lugano-Despotovac. Za njim je muzička karijera duga četiri decenije, na hiljade svirki u vlastitoj kafani u Despotovcu i Luganu, kao i po brojnim kafanama u bivšoj Jugoslaviji, Francuskoj i Austriji. Ali, nastup njegovih sinova u njegovom zavičaju izmamio mu je suze.

Vladan Milošević, predsednik Skupštine opštine Despotovac i direktor rudnika Rembas u Resavici, jednog od sponzora festivala, zvanično je otvorio festival.


- Posebno mi je drago što je festival počeo baš na dan Svetog Stefana Lazarevića. Kao što je i on nekada radio na vaskrsnuću srpske države, tako im gradimo pouzdane kule i bedeme za odbranu našeg identiteta - rekao je Milošević i izrazio uverenje da će ova muzička manifestacija trajati dugo i da će se razvijati u prepoznatljiv kulturni događaj širom Srbije, a i van nje.


Posle nastupa Bora Dugić je rekao da mu je drago da se na poljani na kojoj je održana nesvakidašnja muzička manifestacija nije "dogodio vašar, već simfonija duha i daha, koja je očarala okupljene".

- Ovo je lep grad kroz koji protiče Resava koja ima svoju istoriju, koja treba da se poštuje i ima lepe melodije koje su ugrađene čak i u Mokranjčevu muziku. Šta ćete lepše od pesme "Maro, Resavkinjo" - rekao je Dugić za "Vesti".
 

Neda Kajnero

Švajcarski bendovi su pokazali da harmonika, gitara, gvido i bubnjevi mogu da daju jedinstven ritam koji se dopao Despotovčanima. Publika je posebno uživala uz zvuke benda Tu kombo, kojoj je nesumnjivo svoj originalan pečat dala Neda Kajnero, švajcarsko-italijanskog porekla, poreklo čiji su čist i prelep glas dopunjavali zvuci gvida, tipičnog južnoameričkog instrumenta. U ovom bendu je i njen rođeni brat Jurij, koji je u Srbiji bio prvi put.


- Narodna muzika iz raznih delova sveta generalno ima dodirnih tačaka. U Srbiji ima ritmova sličnih južnoameričkim. Danas muzičari mnogo više putuju i mislim da će muzika vremenom sve više da se meša - rekao je Jurij.


Mario Kubijas iz Perua, član benda Tu kombo, rekao je da je ovo dobar početak koji obećava da će vremenom izrasti u mnogo veći festival. Aga Živovska iz Poljske, članica tog benda, dodala je da mesto za održavanje festivala odlično i volela bi da i naredne godine dođe u Despotovac.
 

Grupa Tu kombo
 

Goran Stojadinović, zvani Rambo, takođe je u Švajcarskoj dobio status umetnika.
- Osim u bendu Balkan lovers u Luganu, sa još nekoliko grupa sviram uglavnom po Švajcarskoj i Italiji. U Švajcarskoj se teško živi od muzike. To mogu samo velika imena. Muzika je uglavnom dodatno zanimanje jer tamo nema estradne scene.

2024 © - Vesti online