Sreda 13.08.2014.
16:45 >> 20:29h
Srna

Parastos za ubijene srpske dečake: Sve je u rukama Euleksa

Jedan od najgnusnijih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji počinjen je 13. avgusta 2003. godine - pre 11 godina, a počinioci nisu pronađeni (Foto: Arhiva)
 

Jedan od najgnusnijih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji počinjen je 13. avgusta 2003. godine u prisustvu mirovnih snaga UN i KFOR-a, a ubijena su nedužna deca dok su se kupala na reci Bistrici.

Ubijeni su Ivan Jovović (19) i Pantelija Dakić (12), a teško su ranjeni njihovi drugovi Đorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).

Dečaci mrtvi a slučaj zatvoren. "Biće opet otvoren ako bude razloga za tim"
 

Parastos su služili predstavnici Raško-prizrenske i kosovsko-metohijske eparhije u prisustvu stotinak meštana, rodbine i prijatelja ubijenih srpskih dečaka. Prisustvovali su i predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, "Srpske liste" i kosovskih institucije.

Direktor Osnovne škole u Goraždevcu Milivoje Zdravković rekao je da ovim mestom kruži strah od zaborava, jer se crnog 13. avgusta 2003. godine sećaju samo o godišnjicama.

 

"Sve ostalo se svodi na bol i strah roditelja da će zločinci ostati neotkriveni, da će veo zaborava pokriti imena ubijenih Ivana i Pantelije", izjavio je Srni Zdravković i istakao da se meštani Goraždevca plaše da će zid ćutanja o počiniocima iz dana u dan biti sve veći, jer je Euleks obustavio istragu o zločinu na Bistrici.

 

Zdravković kaže da je pre dve godine sa Milisavom Dakićem, ocem ubijenog Pantelije, predao vlastima u Beograd kompletnu dokumentaciju preuzetu od Unmika, ali su im rekli da su "srpskim vlastima vezane ruke i da je sva vlast kod Euleksa i kosovskih institucija".

"Stanovnici Goraždevca očekuju da Beograd izvrši dodatni pritisak na Euleks da se ponovo otvori istraga kako ubistvo srpskih dečaka i ranjavanje četvoro njihovih vršnjaka ne bi bilo zaboravljeno", rekao je Zdravković.

 

Miloš Dimitrijević, predsednik Privremenog organa srpske opštine Peć, koji je izmešten u Goraždevac, rekao je da je do 1999. godine u ovoj opštini živelo oko 35.000 Srba, a da je danas ostalo manje od 1.500.

Euleks: Ako bude novih informacija, ponovo slučaj Goraždevac

Kancelarija Specijalnog tužilaštva Kosova (KSTK) ponovo će otvoriti slučaj Goraždevac, u kom su ubijena dva srpska dečaka 2003. godine, ako se pojave nove informacije, rekla je danas portparolka Euleksa Dragana Nikolić Solomon. Ona je za agenciju Beta kazala da je KSTK zatvorio taj slučaj, jer "istraga policije nije dovela ni do kakvih rezultata ili mogućih osumnjičenih".

 

"Bilo koja zvanično obustavljena istraga u svakom trenutku može biti ponovo otvorena, ako se tužiocu stave na raspolaganje nove informacije koje bi potencijalno mogle da pokrenu istragu", navela je Nikolić Solomon i dodala da je ubistvo u Goraždevcu "užasan zločin nad nevinim žrtvama" i apelovala na građane koji imaju bilo kakvu informaciju o slučaju da se jave tužiocima.

Šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić zatražio je da istraga o tom zločinu bude ponovo otvorena.

Jedanaest godina ćutanja o zločinu

 

Kancelarija za KiM: Počinioci ubistva nisu uspeli u nameri

Zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev poručio je počiniocima ubistva dva dečaka u Goraždevcu 2003. godine da nisu
uspeli u svojoj nameri da oteraju Srbe sa tog područja.

"U ovom tužnom trenutku kada obeležavamo 11 godina od bezumnog čina kojim su na svirep način prekinuta dva mlada i nevina života, poručujemo zločincima da će ih pravda stići i da nisu uspeli u svojoj nameri, kada su izvršili masakr, da pokušaju da Srbe sa ovih prostora u strahu oteraju sa njihovih ognjišta", kazao je Kozarev u Goraždevcu.

2024 © - Vesti online